İstanbul'da İnanılmaz Olay: Sabah Uyandılar, Boğaz Manzaralı Evlerinin Tapusu Başkasına Devredilmişti

TAKİP ET

İstanbul Sarıyer'de yaşayan onlarca aile, bir sabah evlerinin tapularının ihale yoluyla özel şirketlere satıldığını öğrendi. Boğaz manzaralı konutları için hak sahiplerinin hesaplarına bilgileri dışında 1 milyon 270 bin TL ile 2,5 milyon TL arasında değişen bedeller yatırıldı. Evlerinin gerçek değerinin bu rakamların çok üzerinde olduğunu belirten mahalle sakinleri, zorunlu tahliyeye karşı çıkarak yerinde dönüşüm yapılmasını talep ediyor.

İstanbul'un en değerli bölgelerinden birinde yaşanan mülkiyet krizi, onlarca aileyi evsiz kalma riskiyle karşı karşıya bıraktı. Sarıyer Poligon Mahallesi sakinleri, yıllardır oturdukları evlerin tapularının kendilerinden habersiz şekilde ihale edilerek özel şirketlere geçtiğini öğrendi. Boğaz manzaralı konutları için hesaplarına komik rakamlar yatırıldığını belirten mahalleli, tahliyeye karşı direnerek yerinde dönüşüm istiyor.

İşte akıllara durgunluk veren sürecin detayları:

Her Şey 2021'de Başladı

Sarıyer Poligon Mahallesi’nde yaklaşık 35 haneyi barındıran 7 binalık bölge, 2021 yılında "rezerv yapı alanı" ilan edildi. Mahalle sakinleri bu karara karşı hemen hukuki mücadele başlattı. İlk derece mahkemesinden iptal kararı alınsa da, istinaf mahkemesinin bu kararı bozmasıyla birlikte hukuki süreç çıkmaza girdi.

Gizli İhale ile Tapular Şirketlere Geçti

2023 yılında 6306 sayılı Afet Riski Yasası’nda yapılan değişikliklerin ardından, bölgedeki hisseler için pay satışı ihalesi düzenlendi. Evlerinin satıldığını ancak muhtarlığa gelen tebligatla öğrenen vatandaşlar büyük bir şok yaşadı.

İddialara göre, hak sahiplerinin rızası ve bilgisi dışında hesaplarına 1 milyon 270 bin TL ile 2,5 milyon TL arasında değişen komik bedeller yatırıldı. Değerli arazinin tapularının ise Pelit İnşaat ve Nar Enerji adına tescil edildiği öne sürüldü.

"Metrekaresini 41 Bin Liraya Kapattılar"

Hukuki süreç henüz tamamlanmamışken bölgede yıkım hazırlıklarının başlaması tansiyonu yükseltti. Doğma büyüme mahalleli olan vatandaşlar, barınma haklarının ellerinden alınmasına şu sözlerle isyan ediyor:

"Bir sabah kalktığımızda tapularımızın satıldığını öğreniyoruz. Ben 1984 yılından beri buradayım. Burada 60-70 kişi var. Bir kişinin bile haberi olmaz mı bu satıştan? Sarıyer'in gözde semtlerinden birisi burası, metrekaresini 41 bin lira para yatırıp aldılar. Satacakları evlerin değeri 50 milyon ile 150 milyon arası. İnsanın temel ihtiyacı barınma, biz en temelini kaybediyoruz bu şekilde. Ne devlet var yanımızda ne muhatap olacak hiç kimse."

Mahallenin Tek Talebi: Yerinde Dönüşüm

Evlerinden edilmek istenen onlarca aile, kendilerine dayatılan bu tahliye sürecini kabul etmiyor. Bölge halkı, rant odaklı bir sürgün yerine, kendi topraklarında kalabilecekleri adil bir "yerinde dönüşüm" modelinin uygulanmasını talep ediyor.

İstanbul Sarıyer