İsrail'den Türkiye'ye barış mesajları! "Türkiye'nin katılmasından memnun oluruz"

TAKİP ET

Uzun zamandır ilişkilerin koptuğu İsrail'denTürkiye'ye barış mesajı geldi. Doğu Akdeniz Gaz Forumu hakkında konuşan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, "Türkiye foruma katılmak isterse memnuniyet duyarız. Bu ticaret ilişkileri için iyi olacaktır" ifadelerini kullandı.

ABD'nin önemli TV kanalı CNBC'ye konuşan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrailli bakan Türkiye ile barış mesajları verdi.

İSRAİL GAZININ TÜRKİYE'YE İHRACI!

İsrail gazınıni Türkiye'ye ihracı konusu geçtiğimiz senelerde gündeme gelmişti. Bu proje hakkında konuşan Steinitz, "Yaklaşık 5,5 yıl önce Enerji Bakanı olduktan sonra Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ile Beyaz Saray’da bir araya gelmiştik. Orada Cumhurbaşkanı Erdoğan'la İsrail gazını bir boru hattıyla (Leviathan-Ceyhan) Türkiye'ye ihraç etme olasılığını konuştuk. Enerji Bakanlığı uzmanlarıyla da görüşmelerimiz oldu. Ancak maalesef sonuçsuz kaldı” ifadelerini kullandı. 

"DOĞU AKDENİZ GAZ FORMUNA KATILABİLİR"

İsrail gazının Türkiye'ye satılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya hazır olduklarını belirten Enerji Bakanı Yuval Steinitz, "Şahsen umuyorum ki Türkiye bölgesel meydan okumacı rolünden yönünü bazı komşularıyla bölgesel iş birliğine doğru değiştirir. Bu açıdan Türkiye bölgesel iş birliğinin bir parçası olarak Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmak isterse bundan memnuniyet duyarım" değerlendirmesinde bulundu. Bunun ticari ilişkiler için de iyi olacağını kaydeden İsrailli Bakan, "Doğu Akdeniz Gaz Forumu için Türkiye’ye kapıyı hiçbir zaman kapatmadık" dedi.

2019 YILINDA DOĞU AKDENİZ GAZ FORUMU KURULDU!

Mısır, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İtalya ve Ürdün Enerji Bakanlarının katılımıyla 16 Ocak 2019'da Mısır'da düzenlenen toplantıda "Doğu Akdeniz Gaz Forumu" kurulmuştu.