İsrail Büyükelçiliği Kudüs'e Taşınıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye Tepki: "Tarih Affetmeyecek"

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı alan ABD'ye tepki gösterdi. Erdoğan, 'ABD ihtilafın çözümünde ara bulucu rolünü kaybetmiştir.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan ABD’ye tepki gösterdi. Erdoğan, ‘ABD ihtilafın çözümünde ara bulucu rolünü kaybetmiştir.’ dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, geride bıraktığımız günlerde ABD’nin Tel Aviv’de yer alan büyükelçiliğini 14 Mayıs 2018 günü Kudüs’e taşıyacaklarını duyurmuş ve hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu bildirmişti. Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tepkisini dile getirdi.

‘ABD ARABULUCU ROLÜNÜ KAYBETMİŞTİR’

Erdoğan yaptığı yazılı basın açıklamasında, ABD’nin Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasıyla uluslararası hukukun en temel ilkelerini, uluslararası toplumun iradesini, tarihi ve sosyal gerçekleri hiçe sayan tutumunu sürdürdüğünü gösterdiğini aktardı. ABD’nin bu kararla hak, adalet ve hakkaniyet kavramlarından tamamen uzaklaştığını söyleyen Erdoğan, ‘ABD, uluslararası toplum nezdindeki inandırıcılığına zarar vermiş ve ihtilafın çözümünde arabulucu rolünü kaybetmiştir.’ dedi.

‘TARİH VE İNSANLIK VİCDANI AFFETMEYECEK’

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak gerçek anlamda barışı isteyen ve bunu defalarca kanıtlayan Filistin halkını cezalandırdığını söyledi. Filistin halkını cezalandıran ABD’nin İsrail Hükümetini ise ödüllendirdiğini belirtti. Açıklamalarına devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Tarih ve insanlık vicdanı Filistinli kardeşlerimize yapılan haksızlıkları asla affetmeyecektir.’ ifadelerini kullandı. 

‘TÜRKİYE FİLİSTİN HALKININ HER DAİM YANINDADIR’

Filistin sorununa çözüm bulunabilmesi için adil olunması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, egemen ve bağımsız bir Filistin Devleti’nin 1967 sınırları dahilinde, başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde bu çözümün mümkün olacağını belirtti. Türkiye’nin Filistin Devleti ile dost ve kardeş olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Türkiye Filistin halkının her daim yanında duracak, haklı davasında Filistinli kardeşlerini asla yalnız bırakmayacaktır.’ dedi. 

 

ABD CumhurbaşkanıiErdoğan Kudüs Tepki İsrail Tel Aviv Büyükelçilik Donald Trunp 14 Mayıs Filistin