İspanya'da ufukta koalisyon var!

TAKİP ET

İspanya Seçimleri'nde iktidar partisi PP mutlak çoğunluğu kaybetti, gözler koalisyon için görüşmelere çevrildi..

Seçim sonuçlarında sürpriz yaşandı

İspanya'da iktidarda olan People's Party ( PP) ; seçimlerde parlamantodaki 123 sandalyeyi alabildi; mutlak çoğunluğu kaybetti. Sol kanattaki Socialist Party 90 ; idare karşıtı Podemos lar da 69 tane sandalyeyi garantilemiş oldu. People's Party; hükümet kurmayı deneyeceğini belirtti.

Oy oranlarına bakıldığında ise; PP toplam oyların %28,7'sini; Socialists %22'sini; Podemos %20,6'Sını ve Ciudadanos ise %13,9'unu aldılar.

Başbakan Rajoy'un muhafazakar partisi PP oyların büyük çoğunluğunu almış dahi olsa; sol kanattaki partilerin oyları birleşince azınlığa düşüyor.

İspanya'yı politik belirsizlik bekliyor

İspanya'daki 2 yeni akımın oyların 1/3 'ünü almış olması; politik belirsizliğin ana nedeni olarak görülüyor. İdare karşıtı parti olan Podemos ile liberal Ciudadanos partisi; muhafazakar PP 'nin oy kaybından maksimum faydayı sağlayan partiler oldular.

30 yıldan beri ya PP ya da Socialistler iktidardı

Podemos lideri Pablo Iglesias; İspanya'nın artık aynı İspanya olmayacağını ve kendilerinin bundan çok mutlu olduğunu dile getirdi. İspanya'da 30 yıldan bu yana iktidara ya PP  ya da Socialist Party  gelmişti. Bundan sonra partilerin biraraya gelip koalisyon kurabilmek için görüşmeleri bekleniyor.