İş arkadaşıyla yazışması sebebiyle kovulan çalışanı AYM haklı buldu

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, iş arkadaşı ile yazışması sebebiyle işten atılanın başvuru hakkında kararını verdi. Yüksek Mahkeme, mesajlaşma uygulamalarının kişisel alanı olarak kullanabileceğine vurgu yaptığı kararında 'hak ihlali' olduğunu hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, iş arkadaşı ile yazışması gerekçe gösterilerek iş akdi feshedilen kişinin başvurusunda özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal olduğu kararını verdi.

Resmi Gazetede bugün yayınlanan karara göre, özel bir şirkette çalışan bir vatandaşın, bir iş arkadaşı ile yaptığı mesajlaşmasının işveren tarafından incelenmesi neticesinde, yazışma içerikleri gerekçe gösterilerek işten kovuldu.

Feshin haksız olduğunu öne süren vatandaş, işe iade davası açtı fakat mahkeme tarafından davanın reddine hükmedildi. Bunun ile birlikte başvurucu, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği öne sürerek AYM'ye bireysel başvuru yaptı.

Başvuru hakkında karar veren Yüksek Mahkeme, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini ifade etti.

KARARIN GEREKÇESİ

AYM tarafından verilen kararda, "Demokratik bir toplumda iletişimin denetlenmesi ve kişisel verilerin işlenmesi süreci şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmeli ve bunun bir gereği olarak da süreçle ilgili olarak çalışanlar işveren tarafından önceden bilgilendirilmelidir." denildi.

Yüksek Mahkemenin benzer davalarda da ihlal olduğu yönünde karar verildiğini belirterek, "Mesajlaşma programlarının kişisel olarak da kullanılabileceği gözetildiğinde bir başkasına ait olan cep telefonunun denetlenmesinin ve başvurucuya ait mesajların ele geçirilmesinin başvurucunun özel hayatının ve haberleşmesinin gizliğinin korunması konusundaki makul beklentisine aykırı olduğu açıktır. Mahkemece bir başkasına ait cep telefonunda yer alan yazışmaların ne suretle denetlendiğine, mesaj içeriklerinin feshe dayanak alınmasının gerekli olup olmadığına ve başvurucunun özel hayatı ile haberleşmesine olan etkisine yönelik herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır. Açıklanan gerekçelerle özel hukuk iş ilişkilerinden doğan uyuşmazlığı karara bağlayan derece mahkemeleri tarafından yukarıda belirtilen anayasal güvenceleri gözeten özenli bir yargılama yapılarak pozitif yükümlülüklerin yerine getirilmediği anlaşıldığından başvurucunun Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ile Anayasa'nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir." ifadeleri yer aldı.

 

AYM Mesajlaşma karar