İran'da Gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Kazananı Ruhani Oldu!

TAKİP ET

İranlılar 12. Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına giderek oy kullandı. Oy kullanma merkezlerindeki yoğunluk nedeni ile oy kullanma işlemi yerel saatle gece saat 12.00'a kadar uzatıldı. Oyların kullanılmasının ardından kullanılan oyların sayımına başlandı.

İranlılar 12. Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına giderek oy kullandı. Oy kullanma merkezlerindeki yoğunluk nedeni ile oy kullanma işlemi yerel saatle gece saat 12.00’a kadar uzatıldı. Oyların kullanılmasının ardından kullanılan oyların sayımına başlandı.

Seçim sonrası açıklanan ilk oylarda mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin sürpriz bir farkla yarışı kazandığı belirtildi. Seçim öncesinde herkes Ruhani ve Reis arasında geçen yarışın başa baş olması beklense de Ruhani Reis’in önüne büyük bir farkla geçiyor. Oyların yüzde592unu kazanan Ruhani’nin ilk turda Cumhurbaşkanı seçilen isim olduğu ve seçimlere katılımın yüzde 70’in üzerinde olduğu belirtildi.

Bundan 4 yıl öncede gerçekleşecek olan seçimlerde İran’ı dünyaya açma sözü veren ve İran halkına daha fazla özgürlük vaat eden Hasan Ruhani o zamanda büyük bir farkla seçimlerin kazanan ismi olmuştu. Ruhani’nin sürpriz bir şekilde ve büyük bir farkla Cumhurbaşkanı seçilmesi İran halkının Batı dünyası ile olan anlaşmalara ve reformlara yeşil ışık yaktığı anlamına da geliyor.


SEÇİMLERE OLAN BÜYÜK KATILIM RUHANİYE YARADI

Seçimin sabah saatlerinde oy kullanma işlemini gerçekleştiren Hasan Ruhani sandık çıkışında açıklamalarda bulundu. Ruhani yaptığı açıklamada, “İran’ın bölgedeki ve dünyadaki rolü için önemli bir seçim” ifadesini kullandı. Ruhani, 4 yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde Batı dünyasıyla nükleer anlaşma imzalayarak, ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların bir kısmını kaldırtmayı başarmıştı.

 

iran cumhurbaşkanı ruhani oldu iranda cumhurbaşkanlığı seçimleri iran cumhurbaşkanı hasan ruhani seçim