Irak'ın Eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani Hayatını Kaybetti!

TAKİP ET

Irak'ın 6. Cumhurbaşkanı Celal Talabani Komaya girdikten saatler sonra hayata gözlerini yumduğu öğrenildi.

Irak’ın 6. Cumhurbaşkanı Celal Talabani Komaya girdikten saatler sonra hayata gözlerini yumduğu öğrenildi.
Irak’ın 6. Cumhurbaşkanı olan Celal Talabani uzun süredir Almanya’da tedavi görüyordu. Talabani’den bugün gelen haberde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Celal Talabani, 18 Aralık 2012’de felç geçirmiş ve komaya girdiği raporlanarak Bağdat’ta yoğun bakıma alınmıştı. Geçirdiği rahatsızlık sonrasında Almanya’ya götürülen Talabani burada yapılan tedavisi sonrasında 19 Temmuz 2014 tarihinde Irak’a geri döndü. 

CELAL TALABANİ KİMDİR?

1933 yılında doğan Celal Talabani Saddam Hüseyin’in ardından Irak’ta Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Talabani, Irak’ta Arap olmadığı halde seçilen ilk Cumhurbaşkanıdır. Bağdat Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden mezun olan Talabani, Kürdistan Yurt Severler Birliği liderliğini yürütmüştür. İlk siyasi hayatına rakip Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile başlamıştır. 1922 yılında KDP ve KYB arasında ortak yönetim kuruldu ancak iki parti arasındaki gerilim 1994 yılında silahlı çatışmaya dönüştü ve bu durum iç savaşa dönüştü. Yaşanan gerilim dolu yıllar sonrasında Talabani ve KDP lideri Mesud Barzani arasında 1998 yılında bir barış anlaşması imzalandı. 2003 yılında ise ABD önderliğinde olan güçlerin Irak’ı işgale başlamasıyla iki parti aralarındaki anlaşmayı bir kenara bırakarak ittifak yaptı. Talabani, 2012 Aralık ayında felç geçirerek komaya girdi ve bu durum rapor edilmesiyle Talabani Bağdat’ta yoğun bakıma alındı. Gönderildiği Almanya’daki tedavisi sonrasında da tam 18 ay sonra yeniden Kuzey Irak’a dönüş yaptı. Talabani’nin 2014 yılında Kuzey Irak’a geri dönen Talabani’nin aynı yıl Cumhurbaşkanlığı görevi de son buldu. Bugün ise Kuzey Irak’ın 6. Cumhurbaşkanı Celal Talabani tedavisi devam etmekte olan Almanya’da hayatını kaybetti.

 

ırak kuzey ırak 6. cumhurbaşkanı celal talabani almanya tedavi hayatını kaybetti