İngiliz Polisine teslim olacak

TAKİP ET

ABD Hükümeti'nin gizli sırlarını internet üzerinden yayınladığı Wikileaks ile Dünya gündemine bir anda oturan Julian Assange, hakkındaki cinsel saldırı iddiaları nedeniyle Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Ekvador'a iltica etti

BBC/ Açıkladıkları ile pekçok hükümet yetkilisini zor durumda bırakan Wikileaks 'in kurucusu Julian Assange; eğer Birleşmiş Milletler heyeti Assange'ın kanuna aykırı şekilde tutuklandığını onaylamazsa, Cuma günü İngiliz Polisi'ne teslim olabileceğini belirtti.

Assange hakkındaki cinsel saldırı suçlamalarından dolayı İsveç'e iade edilmesini engellemek için, 2012 yılında Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığındı. Keyfi olarak tutuluyor 2014 yılında BM'e  keyfi olarak gözaltına alındığı ve tutuklanmadan bulunduğu yerden ayrılamadığı gerekçesiyle şikayette bulundu. Polis, Assange'ın elçiliği terketmesi halinde tutuklanacağını belirtti. İngiliz Dışişleri Ofisi ise Assange'ın kendi rızasıyla kanuni alıkoyulmasından kaçtığını ve halen iade edilmesi yükümlülüğünün olduğunu söyledi. Cuma günü BM  Keyfi Tutuklamalar üzerine Çalışma Grubu,  Julian Assange davası hakkında araştırma sonuçlarını açıklayacak.   Avusturalyalı Julian Assange, 2010 yılında Londra'da, İsvaç tarafından yürütülen Avrupa Gözaltı Ruhsatına atfen  tutuklandı fakat İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin iadesiyle ilgili sürecin devam edebileceği yanıtı üzerine  Ekvador'a iltica ettiği gerekçesiyle ülkenin elçiliğinde tutulmaya başladı. Mesajı Twitter'dan verdi Julian Assange'ın Twitter'daki Wikileaks hesabı üzerinden, BM'in Cuma günü kararını açıklamasıyla birlikte İngiltere ve İsveç'e karşı davayı kaybedeceğini dolayısı ile İngiliz polisine teslim olacağı ve davayı temyiz etmekte de mantıklı bir yan göremediği mesajını verdi.  Ayrıca, ABD Hükümeti'nin gizli belgelerini  internet üzerinden yayınlayan Wikileaks'in kurucusu olarak Assange, İsveç'e iadesi durumunda ABD'nin kendisini Washington'a getirteceğine inanıyor.    

Julian Assange Julian Assange davası Julian Assange Ekvador Julian Assange kimdir Wikileaks kurucusu Julian Assange