İmamoğlu'nun Diploma Duruşması Öncesi Arbede Yaşandı

TAKİP ET

Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diplomasının iptaline ilişkin davanın Silivri'de yapılacak duruşması öncesinde tansiyon yükseldi. Duruşma salonuna girişlerin kapatılması üzerine alanda bulunan izleyiciler ile jandarma ekipleri arasında kısa süreli gerginlik ve arbede yaşandığı öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptaline ilişkin olarak İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması öncesinde Silivri’de gergin anlar yaşandı. Duruşma salonuna girişlerin kapatılması üzerine bazı izleyiciler ile jandarma ekipleri arasında kısa süreli arbede çıktı. Yaşanan olayların ardından duruşma öncesinde güvenlik tedbirlerinin artırıldığı ifade edildi.

Silivri’de Duruşma Öncesi Arbede

Duruşma salonuna girişlerin kapatılmasının ardından, duruşmayı takip etmek isteyen vatandaşlar ile jandarma ekipleri arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Yaşananlara CHP Ankara Milletvekili Sibel Suiçmez ile İstanbul Milletvekili Ali Gökçek de tepki göstererek, salon girişlerinde uygulanan kısıtlamayı eleştirdi. Çıkan gerginlik nedeniyle duruşma öncesinde güvenlik tedbirlerinin artırıldığı öğrenildi.

Diploma İptaline Giden Sürecin Detayları

Hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında Silivri’de tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu’nun diploma davasına ilişkin süreç, ilk olarak geçen yıl 18 Mart’ta gündeme gelmişti. Söz konusu tarihte, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin İstanbul Üniversitesi tarafından verilen lisans diplomalarının iptaline karar verilmişti. Ekrem İmamoğlu, 1990 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş yapmış, 1994’te İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun olmuştu. İmamoğlu, akademik eğitimine devam ederek 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans tezini tamamlamıştı.

İptal Kararı, Gözaltı ve Dava Süreci

İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, geçtiğimiz yıl aldığı kararda Ekrem İmamoğlu’nun 1990 yılında yaptığı yatay geçişin mevzuata aykırı olduğu iddiasını gerekçe göstererek diploma iptaline hükmetmişti. Kararın kamuoyuna yansımasından bir gün sonra gözaltına alınan İmamoğlu, yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında 23 Mart tarihinde tutuklandı. İmamoğlu’nun avukatları, söz konusu diploma iptaline karşı 6 Mayıs’ta yargı yoluna başvurdu. Dava sürecinde mahkeme, iptal kararına dayanak teşkil eden bilgi ve belgelerin gönderilmesi için İstanbul Üniversitesi’ne resmi yazı gönderdi. Yaşanan gelişmelerin ardından Ekrem İmamoğlu’nun yüksek lisans diplomasının da iptal edildiği öğrenildi.

Ekrem İmamoğlu Diploma Kararı