İlk Kez Duyacaksınız! Daha Önce Altın Taktığı Kişi Düğününe Gelmeyince İcraya Gitti

TAKİP ET

Kayseri'de bir vatandaş daha önce düğününde çeyrek altın farklı kişinin kendi düğününe gelmemesi ve altına da göndermemesi üzerine ilamsız icra takibi başlatarak altın bedelini geri aldı.

Kayseri 1. icra dairesine başvuran ismi açıklamak istemeyen bir tüketici düğününde çeyrek altın taktığı kişinin davet etmesine rağmen düğününe gelmediğini ve taktı altında göndermediğini belirterek icra başvurusu yaptı. Vatandaş araya Tanıdıklarını sokmasına rağmen Çeyrek altını geri alamadığını belirterek ilamsız icra takibi talep etti. Bunun üzerine adresine icra emri gelen vatandaş çeyrek altının bedelini icra dairesine ödedi. Konuyla ilgili açıklama yapan tüketiciler birliği başkanı Mahmut Şahin Türkiye'de düğün ve doğum gibi özel günlerde kişilerin birbirlerine genellikle çeyrek altın hediye ettiğini ve bunların çoğu zaman geri ödenmek için takıldığını söyledi.

Şahin açıklamasının devamında takılan altınların bazen Araya küslük girdi için bazen şehirler değiştiği için geri gelmemesi gibi sorunlar yaşandığını belirterek, Kayseri 1. İcra Dairesine Bu durumun taşınmasıyla konunun hukuki boyut kazandığını anlattı. Tüketicinin ilamsız icra takibi başlatarak Bu sayede Geçmişte bir kişinin düğününde çeyrek taktı çeyrek altın bedelini geri aldığını söyleyen Şahin, "Daha önce kendisine çeyrek altın hediye eden kişinin düğün davetine gitmeyen kişi, evine ödeme emri gelince panik yapıyor ve çeyrek altının bedelini dosyaya yatırıyor. Bu kişi 7 gün içinde başvurup 'Benim böyle bir borcum yok' deseydi mesele kapanırdı ancak korkmuş ve hemen çeyrek altının bedelini ödemiş. Resmi evrağı görünce 'Demek ki bu resmi bir olay' diye düşünüyor. Burada bir alacak söz konusu. Kişi bu alacağını ilamsız icra yoluyla geri almış." ifadelerini kullandı. 

İLAMSIZ İCRA TEHLİKESİ

Kimi zaman dolandırıcılar tarafından da ilamsız icra uygulamasının kullandığına dikkat çeken Şahin, hiç Borcu olmayan kişilerin de ilamsız icra dan gelen ödeme emirlerinden haberleri olmayarak borçlandırıldıklarını söyledi. İlamsız icra nedeniyle eve gelen ödeme emrine 7 gün içinde itiraz edilebileceğini belirten Şahin, "Dolandırıcılar vatandaşın bağa gitmesinden, tatile gitmesinden yani evde olmamalarından yararlanıyor. Ödeme emrinin insanlara ulaşmayacaklarını biliyorlar. Bazen evrak bırakılıyor ev sahibi görmüyor ya da muhtara bırakılıyor, oradan alınmıyor. Üzerinden 7 gün geçiyor, bu süre içinde itiraz edilmediği için borç kesinleşiyor. Dolandırıcılar devletin icra dairelerini arkalarına alarak bu parayı sizden tahsil ediyor. Sonrasında itiraz için dava açılması gerekiyor. Ancak insanlar bununla uğraşmak istemiyor. Çünkü ilamsız icra da tutar en fazla 2 bin lira olabiliyor. Haksızlığa uğrayanın menfi tespit davası açılması gerekiyor, masrafı çok fazla olduğu için vatandaş da bu davayı açmıyor. Borcu olmadığı halde 500 lirayı bazen bin lirayı ödemeye razı oluyor."

 

Kayseri icra takibi çeyrek altın son dakika