İktidar Mı, Koalisyon Mu?

TAKİP ET

Araştırmalara göre 1 Kasım seçimlerinden önce halkın Türkiye hakkında ve partiler hakkında ne düşündüğü ortaya çıktı. Hangi parti önde gidiyor? Türkiye iyiye mi gidiyor, kötüye mi? İşte anket sonuçları!

Seçimlerden önce farklı şirketler veya kuruluşlar tarafından birçok araştırma ve kamuoyu ölçümü yapılıyor. Bu şirketlerden biri olan MetroPOLL'ün, Prof. Dr. Özer Sencar başkanlığında yaptığı Türkiye'nin Nabzı'nı ölçtü. Yapılan araştırma 4-5 Ekim arasında, yani Ankara katliamı yaşanmadan önce tamamlandı. Yapılan araştırmalarda Eylül ayında yapılan versiyonuna göre parti oylarında dikkate değer bir değişim görünmüyor. Araştırmada bu tablonun nedenleri aşağıda belirtilen maddelerdir: - Ülke genelinde yaşanan gelişmeler seçmenlerin oy tercihlerinde az da olsa değişikliğe neden olsa da 7 Haziran seçim sonuçlarına kıyasla anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. - 7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlanmasına rağmen seçmenler siyasi partilerden "koalisyon kurma" taleplerini yinelemektedir. - Partiler arası oy geçişkenliğinin anlamlı seviyede olmadığı Ekim ayı bulgularına göre Ak Parti'nin artan seviyesinin kaynağının özellikle 7 Haziran'da sandığa gitmemiş küskün AK Partili seçmen olduğu görülmektedir. - CHP Eylül ayında koalisyon görüşmelerindeki tavrı vesilesiyle yüzde 27,3 seviyesine çıkarmış olduğu oy oranını muhafaza edememiş görünmektedir. CHP'de gözlenen 1,3 puanlık yükselişin de ana kaynağının 7 Haziran'da sandığa gitmemiş fakat yerel seçimlerde CHP'ye oy vermiş seçmen olduğu tespit edilmiştir. - MHP, Eylül ayında 1 puanlık bir destek kaybı yaşamış olsa da Ekim ayında 7 Haziran'da almış olduğu oy oranını muhafaza ettiği tespit edilmiştir. - Benzer şekilde, HDP de 7 Haziran'da almış olduğu yüzde 13 oy seviyesini koruyor görünmektedir. Bu oy dağılımına göre partilerin çıkarması muhtemel milletvekili sayılarını ise MetroPOLL şöyle hesapladı: AK Parti 261, CHP 135, MHP 77, HDP 77. METROPOLL ARAŞTIRMASINA GÖRE DİĞER SONUÇLAR ŞU ŞEKİLDE:              

Türkiye 1 Kasım seçimleri 1 kasımdan önce araştırma araştırmalara göre hangi parti önde araştırmalara göre oy dağılımı araştırmalara göre parti oyları halk partiler hakkında ne diyor halk türkiye hakkında ne diyo