Hürjet hangardan çıkarıldı! İlk uçuşu için gün sayıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olan Hürjet ilk uçuşunu gerçekleştirecek. 2017'de başlatılan projede üretilen parça ve ekipmanlar montaj ile son haline getirildi. Hürjet, motor entegrasyonu ve yer testleri ile 18 Mart 2023'teki ilk uçuşunu yapacak. Ardından başlatılacak testler ve geliştirme faaliyetleri ile Hürjet'in 2025'te envantere girmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonu tarafından gerçekleştirilen Hürjet Projesi'nde ilk uçuşu için hazırlıklar sürüyor. Hürjet, Ağustos 2017 tarihinde Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi olarak duyrulmuştu.

8 BİN PARÇADAN OLUŞUYOR

Nisan 2018 tarihinde kavramsal tasarım aktiviteleri ile birlikte, Temmuz 2019'da ön tasarım faaliyetleri, olmak üzere, Şubat 2021'de ise kritik tasarım faaliyetleri başarı ile neticelendirildi.  Tasarım döngülerinin tamamlanmasıyla üretim başlatıldı. Yaklaşık 8 bin parça olan Hürjet için parça üretimlerine Ocak 2021 tarihinde başlatıldı. Üretilen parça ve ekipmanlar son montaj ile birleştirildi.

İLK UÇUŞ 2023'TE

Projede ilk aşamada üretilecek 2 prototip için çalışmalar büyük oranda bitti. Prototiplerden birisinin dayanım, diğeri ise uçuş testleri için yapılacak. Dayanım testinde kullanılacak prototip hangardan çıkarıldı ve tam boy statik testleri uygulanacak. Uçuş gerçekleştirilecek prototiple ise yakın zamanda yer testleri yürütülecek.

HEDEF AYDA 2 HÜRJET

Hürjet, motor entegrasyonu ve yer uygulamaları ile 18 Mart 2023 tarihinde ilk test uçuşuna yapacak. Ardından yürütülecek test ve geliştirme çalışmaları ile Hürjet'in 2025'te envantere girmesi planlanıyor. Seri üretime geçtiğinde ise ayda 2 Hürjet üretimi yapılması amaçlanıyor.

 

Hürjet test hangar