Hukuk Büroları Suyunu Çıkardı! Borçlu Yakınlarına Taciz Mesajı

TAKİP ET

Alacak tahsili için bazı hukuk bürolarının borçluların yakınlarını SMS ile rahatsız etmeye devam etmesi yeniden gündemde. Uzmanlar ise SMS ile tacizin yasadışı olduğunu hatırlatarak 'Hukuk büroları sadece borçluya SMS atabilir' diyor.

Hukuk bürolarının alacak tahsili için borçlunun yakınlarına mesaj yolla nasıl yeniden gündeme geldi. Bazı hukuk büroları alacak tahsili için borçlunun yakınlarına telefon ve SMS yoluyla ulaşması ve bunlardan rahatsızlık duyanların sayısının her geçen gün artması gündemde.
Alacaklıdan borcu alamayan bazı hukuk büroları icraya verilen lerin yakınlarına e SMS ve aramalarla bunaltmaya devam ediyor. Hukuk bürolarının sadece borçluların yakınlarına aramakla kalmayın komşularına bile ulaştığı gündemde. Bu duruma sonra örnek ise telefon mesajı ile yaşandı. Bir vatandaşa Ferhat Şenol avukatlık Ofisi adına atılan bire SMS mesajında, “Cihaz borcunuzdan dolayı icraya geçilmeden ödemenizi yapınız” denildi. Vatandaş böyle bir borcu olmadığı halde Tedirgin olurken mesajdaki numarayı aradığımda ise komşusunun kardeşinin ismi verilerek tanıyıp tanımadığı soruldu. Vatandaşın tepki göstermesi üzerine ise telefondaki kişi, “Dosyadan numaranızı sildiriyorum, bir yanlışlık olmuş. Bir daha aranmayacaksınız” dedi.

Birçok vatandaş benzer durumları yaşarken şikayetlerin paylaşıldığı İnternet sitelerinden de bu durum anlaşılıyor. Yakınlarının borcu nedeniyle Rahatsız edilmekten yapılan onlarca vatandaş şikayetvar.com üzerinden paylaşımlar yapıyor.  Mağdurlardan Gökay K.K. şunları anlatmış:  “Telefonuma defaatle taciz, tehdit SMS’leri göndermeye devam ediyorsunuz. Sizi CİMER aracılığıyla ilgili mercilere şikayet ettim. Kayınvalidemin telefonuna benimle alakalı SMS atıyorsunuz. Aile huzurumu kaçırıyorsunuz.” İstanbul’da oturan Ahmet adlı bir vatandaş da “R... A..... benim olmayan borcu bana bildiriyor.  7 Temmuz’dan beri telefonuma borç bildirimi geliyor. Başkasının borcunu bana bildirmek hakkını bu firmaya kim veriyor? Kaç defa uyardım bana mesaj atmayın diye. Bu şekilde devam ederse bu mesajlarla mahkemeye gidip tazminat davası açacağım” diye yazmış. 

‘CİMER’E ŞİKÂYET EDİN’ 

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Hukuktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Avukat Şükran Eroğlu, Hukuk büroları tarafından gönderilen bütün mesajları maruz kalanların yapmaları gerekenleri anlattı. Eroğlu açıklamasında; “Bu yapılanlar avukatlık kanununa aykırı. Bürolar, borçlu haricinde akrabalarına SMS atamaz. Bu tacize girer. Sadece ‘Şu borcunuzu ödemediğiniz takdirde yasal işlem yapılacaktır’ diye borçluya SMS atabilir. Zaten arayanların çoğu da avukat değil. Mesela, bir avukat call center (çağrı merkezi) kuruyor. Burada da aramalar ve SMS’ler için avukatlıkla alakası olmayan birilerini çalıştırıyor. Tüketiciler, bu hukuk bürolarını reklam kuruluna ve İl Ticaret Müdürlüğü’ne kimin adına kayıtlı olduğu öğrenildikten sonra savcılık aracılığıyla da şikayet edebilir. Ancak en çabuk sonuç alınan yöntem, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurmak.”

hukuk büroları alacak tahsili taciz son dakika son dakika haberi