Hayatta kalmak için!

TAKİP ET

Terörist saldırı anında ve sonrasında hayatta kalmak için neler yapılmalı?

Terörist saldırı anı ve sonrasında hayatta kalmak için neler yapılmalı?

Küresel anlamda terör korkusunun uzun bir gölge gibi takipte olduğu ve korkuyu her ülke vatandaşının iliklerine kadar hissettiği  şu günlerde; Paris'te olanlar gibi saldırılardan %100 güvende olamıyorsunuz belki ama; en azından böyle bir radikal dinci teröristlerin saldırısına karşı hazırlıklı olmak için de yapılacak, kullanılacak birtakım yararlı taktikler mevcut.  

Güvenli yerde kalma prensipleri, tecrit prosedürü

İngiliz Ulusal Terörizm Güvenlik Ofisi( NCTSO ) ; birtakım prensipler ve prosedürlerle saldırıya maruz kalanların hayatta kalmak için neler yapabileceğini belirlemiş. Bunlardan bazıları apaçık gözükebilir ancak  saldırı anında ortalık toz duman iken zekice tasarlanmış bir planın olması;  Paris'teki Bataclan konser salonunda yaşanan ve 89 kişinin öldüğü terörist atak anında birtakım insanların da sırf ölümden kaçabilmek için ölü taklidi yaptıkları ancak buna rağmen öldürüldükleri hatırda tutulursa; kullanışlı olur.

İşte TaktiklerKaçabiliyorsanız daha güvenli bir yere kaçınKaçış için en güvenli rotayı seçinSaklanamıyorsanız koşunEşyalarınızı geride bırakın.Silah ateşinden sizi koruyacak dayanıklı tuğla, pekiştirilmiş duvar v.s. gibi bir koruyucu  bulun.Eğer saklanıyorsanız, telefonunuzu sessize alın.Dış giysilerinizi çıkarın

Ayrıca NCTSO radyoaktif madde katkılı bombalardan korunma amaçlı olarak da bombanın patladığı yerden hızlıca uzaklaşmak gerektiğini, uzaklaşırken de ayakkabı ve dış giysilerin çıkarılmasının radyoaktif kalıntıları %90 oranında önleyeceğini belirtiyor.

Korkunun esiri olmayın

Konuyla ilgili olarak FBI Direktörü James Covey ise hayatta kalmak için  kişisel ipuçlarını verdi ve " korkunun sizi devredışı bırakmasına izin vermeyin ve korkuyu çevrenizde olup bitene olan farkındalığınızı artırmaya dönüştürün" dedi.

Kaynak: MarketWatch

ankara terör saldırısı İngiliz Ulusal Terörizm Güvenlik Ofisi NCTSO Paris terör saldırıları Paris terör saldırısı terör saldırısı Terörist atak Terörist saldırıdan nasıl kurtulunur terörist saldırılar