Hangimiz Kariyer Planlaması Yaptık?

TAKİP ET

Elif Kaçar'ın "Hangimiz Kariyer Planlaması Yaptık?" adlı köşe yazısı.

Hangimiz kariyer planlaması yaptık? Muhtemelen yapmadık. Hatta üniversite yıllarına kadar kariyer planlaması kavramını duymamıştık bile. Duyduktan sonrada değişen bir şey olmadı. Çünkü bizim için kariyer planlamasından daha önemlisi bir işe girip çalışmaktı.

Hele bu iş üniversitede eğitimini aldığımız bir iş ise süperdi. Ailemize, çevremize, üniversitede sizin istediğiniz bölümde eğitim almadım ama eğitim aldığım bölümle ilgili bir işte çalışıyorum, işsiz değilim, diye kendimizi ispatlayabilirdik.

Peki, kendimize… Kendimize kendimizi ispatlayabiliyor muyuz?

O bölümü o dönem tercih etmiş ve o bölümde eğitim almış olabiliriz, fakat şu an o bölümle ilgili bir işte çalışırken mutlu muyuz?

İşimizin gelirinin iyi olması, o işte mutlu olmamız için yeterli mi?

Kariyer planlaması yapmamış olmamızın eksikliğinin, hayatımızın tüm alanını etkileyen bir his haline dönüştüğünün farkında mıyız?

Peki, kariyer planlaması nedir? Kariyer planlaması; kişinin öz değerleri, kişilik özellikleri, bilgi ve becerileri dikkate alınarak uygun amaçların belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşmak için yapılan yol haritasıdır. Kariyer planlamasında sizin öz değerleriniz, karakter yapınız, yetenekleriniz, istekleriniz, kısacası size ait her şey detaylı bir şekilde ele alınarak geleceğe dair bir yön çizilir.

Kariyer planlamamızı bir profesyonelden destek alarak yapabileceğimiz gibi kendi kendimize de yapabiliriz.

Kariyer planlamamızı yapabilmemiz için ilk olarak kendimizi iyi tanımalıyız. Kendimizi tanımak için kendimize odaklanıp duygu ve düşüncelerimize vakit ayırmalıyız. Eğitim aldığımız bölüm ya da yaptığımız iş bize uygun değilse, mutlu olacağımız alanlara yönelmeliyiz. Hatta daha az kazanacak olsak bile.

Mutlu olduğumuz alanı bulduk, fakat mutlu olduğumuz alanda nasıl başarı sağlayacağız?

Kendinizin SWOT analizini çıkartın. Güçlü özelliklerinizi işinizde nasıl uygulayabileceğiniz konusunda düşünün.

Sosyal çevrenizle, yazılı ve görsel medyayla, hatta sosyal medyayla, kısacası çevrenizde iş hayatıyla ilgili olan her şey ile ilgili olun. Çevrenizde oluşan yeni iş ve fırsatlar kariyerinize yeni bir kapı açabilir.

Başarılı bulduğunuz insanların nasıl o noktaya geldiği ve çalışma şekilleri hakkında bilgi edinin. Başarılı bulduğunuz kişi ünlü biri olabilir ve sosyal medya hesapları, ne giyindiğinin, nerede yemek yediğinin dışında günlük çalışma tempoları hakkında da bize tüyo verebilir. Onları takip ederek motive olun.

Boş zamanlarınızı iyi değerlendirin. İşinizle ilgili konular hakkında bilgi edinmeye çalışın.

Kendinize belirli, ulaşılabilir, gerçekçi ve zaman sınırı olan hedefler belirleyin.

Kariyer planlamamızı yapmamız, sevdiğimiz işte çalışmamız, işimizde başarılı olmamız hayatımızın her alanında mutlu olmamızı sağlar. Konfücyüs bile o dönem ‘’Eğer sevdiğin işi yaparsan, hayatın boyunca bir kez bile çalışmış olmazsın.’’ demiş.