Hadi Niğde'yi Tanıyalım

TAKİP ET

Tuz alacaksan Aksaray'a Kız alacaksan Niğde'ye git Melekler sevi dizer kilim argacına

Tuz alacaksan Aksaray’a

Kız alacaksan Niğde’ye git

Melekler sevi dizer kilim argacına

Güneşi soluyor güzeller, çivit çivit

Dostluğu, konukseverliği görmek mi istiyon

Bir soluk öteye, Niğde’ye git...

Ömer Halis Demir gibi bir yiğidi bağrından çıkaran Niğde’yi bu dizelerle anlatıyor Dursun Özden bize.

Yolunuz bir gün Niğde’ye düşecek olursa gezilecek o kadar yeri olduğunu göreceksiniz ki bir an için duraksayacaksınız nereyi gezsem diye. Niğde’yi beraber tanımaya ne dersiniz?

            Niğde Kalesi

          Anadolu Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçarslan, II. Rüknettin Süleyman Şah ve I. Alaeddin Keykubat dönemlerinde günümüzdeki şeklini alan Niğde Kalesi, yapı, iç kale ve kaleyi çevreleyen aynı zamanda konut alanlarınıda kuşatan kalın bir sur ile dış kaleden meydana gelmektedir. Niğde kalesi, günümüzde tüm fonksiyonunu yitirmiştir. Eteklerine ev ve dükkanlar inşa edilen kale, Cumhuriyet döneminde de bir dönem hapishane olarak kullanılsa da günümüzde yeşil alanları, Niğde manzaralı kafesi ve kapalı alanlarında Niğde’ye özgü geleneksel yaşam sergileriyle ziyaretçilerini beklemektedir.

            Saat Kulesi

       Niğde’de yer alan saat kulesi, günümüzde ayakta kalan 50 saat kulesi arasında yer almaktadır. Abdulhamit döneminde valilere gönderilen ferman ile iç kalenin güneybatı kısmında yer alan burcun yarısının yıkılarak içinin doldurulması ve üstüne saat kulesi yapılmasıyla ortaya çıkan mimari bir yapıdır. Dış görünümü minare şeklinde olup, dört kısımdan meydana gelmektedir. Kaide ve gövdesi ise ongen planlı dizayn edilmiştir.

            Alaeddin Camii

      Orijinal özelliğini günümüze kadar koruyarak gelen ve işlevini sürdüren Alaeddin Camii, iki kapıdan oluşmaktadır. Doğuya bakan kapıda yaz mevsimi boyunca 09.30-11.00 saatleri aralığında güneş ışınlarının bıraktığı gölge, ‘Taçlı Kadın Başını’ resmetmektedir. Rivayete göre taş maharetli usta, Niğde Sancak Beyinin kızına aşık olsa da hiç evlenemeyeceğini bilmektedir. Ancak yüreğine gömdüğü aşkını sonsuza kadar yaşatmak istemekte olup, bu arzusunu gerçekleştirmek için kapı süslemesindeki taşa ‘Taçlı Kadın Başını’ resmetmiştir.

        Niğde’de görmeye değer diğer yerler ise Gümüşler Manastırı, Öküz Mehmet Paşa Külliyesi, Ak Medrese, Tyana Ören Yeri-Su Kemerleri, Roma Havuzu, Aladağlar, Kileseler, Çinili Göl ve Çiftehan Kaplıcalarıdır.

            Geleneksel El Sanatları

         Niğde, el dokuma halıları ile dünyaya nam salmış illerimizdendir. Kentte, geçmişten günümüze gelen geleneksel el sanatları arasında semercilik, çancılık, keçecilik ve bıçakcılık da yer almaktadır. Niğde’nin yüzyıllardan beri süregelen geleneksel el sanatı ise şüphesiz halı dokumacılığıdır.

            Niğde Mutfağı

            Niğde’ye özgü yemekler et ve sebze ağırlıklıdır. Kış mevsiminin ağır ve uzun geçtiği Niğde’de, vücut direncini artıran ‘Arabaşı Çorbasının’ Niğde mutfağındaki yeri ayrıdır. Ayrıca ‘Niğde Tava’ ve ‘Söğürme’ kuzu etiyle yapılan önemli iki lezzeti arasında yer almaktadır. Niğde mutfağının en sevilen lezzeti ise şüphesiz Ayva Boranasıdır.

            Niğde ziyaretinde kaçırılmaması gereken 6 şey ise;

            2003 senesinde Avrupa Müzeliğine aday gösterilen ve dereceye giren Niğde Müzesini ziyaret.

            Alaeddin Camii ve Taçlı Kadın Başını ziyaret.

            Aladağlar’da trekking keyfi.

            Niğde’deki taş fırınlarda pişirilen Tahinli Ekmeğin muhteşem lezzetini tatmak.

            Meşhur Niğde gazozunu içmek.

            Elmalarının lezzetini tatmak.           

Niğde Alaeddin Camii Niğde Kalesi saat kulesi dokuma halı