Gündemdeki Yasa Kabul Edildi! RTÜK'ün Eli Artık İnternet Yayınlarında Da Olacak

TAKİP ET

İnternet yayınlarına RTÜK denetimi yasası resmen kabul edildi. RTÜK'ün internet yayınlarında denetim hakkını sağlayan yasa TBMM'den geçerken yasayla ilgili detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.

İnternet yayınlarına RTÜK denetimi yasası resmen kabul edildi. RTÜK’ün internet yayınlarında denetim hakkını sağlayan yasa TBMM’den geçerken yasayla ilgili detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.

Son dönemlerde internet yayınlarına denetim yapılmasına yönelik RTÜK tasarısı gündeme gelmeye başlamıştı. Söz konusu yasa TBMM’de kabul edilirken yasa tasarısına göre, bireysel iletişim ile ilgili görsel işitsel içerik paylaşabilen video paylaşım ve sosyal medya platformlarının düzenleme kapsamına girmediği ve erişimin engellenmesi kararının internet sitesinin tümüne yönelik olarak değil yalnızca ihlalin gerçekleştiği yayına yönelik olacağı belirtildi.

ARTIK RTÜK’TEN YETKİ ALINACAK

TBMM’den geçen yasa tasarısına göre, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini yalnızca internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının bundan sonra RTÜK’ten yayın lisansı alacağı belirtildi. Aynı zamanda yayınlarını internet ortamından ilerletmek isteyen platform işletmecilerinin de RTÜK’ten yayın iletim yetkisi almasının zorunlu hale geldiği aktarıldı.

DURUŞMA YAPILMADAN KARAR VERİLDİ

Öte yandan RTÜK’ün verdiği talep üzerine yayın hakkı veya lisansı bulunmayan veya söz konusu hak ve lisansları iptal edilen yayınlara yönelik olarak sulh ceza hakimi tarafından duruşma yapılmaksızın içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesine karar verilebilecek. Bu karar hakim tarafından en geç 24 saat içerisinde verilebilecek. Söz konusu yasada, yayın hakkı ve iletişim lisansı verilmesi ile söz konusu yayınların denetlenmesi ve getirilen yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile ilgili usul ve esaslarda RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yaklaşık 6 ay içerisinde çıkarılacak ve yönetmelikte değişikliğe gidilecek.

 

RTÜK İnternet denetimi yasası İnternet denetimi nasıl olacak TBMM Denetim hakkı