Gülistan Doku Soruşturmasında Eski Valinin Eşi Dahil 3 Şüpheli Adliyeye Sevk Edildi

TAKİP ET

Tunceli'de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku ile ilgili yürütülen kapsamlı soruşturmada hareketli saatler yaşanıyor. Operasyonlar neticesinde gözaltına alınan 15 şüpheliden, aralarında dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in eşinin de yer aldığı 3 kişi adliyeye sevk edildi.

Tunceli'de 2020 yılından bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. 5 farklı ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 15 şüpheliden 3'ü, jandarmadaki sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

5 İlde Eş Zamanlı Operasyon

Tunceli ve Erzurum cumhuriyet başsavcılıklarının koordinesinde yürütülen dosya kapsamında Elazığ, Malatya, Ankara, İstanbul ve Tunceli'de eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Gözaltına alınan 15 şüpheliden 3’ünün jandarmadaki ifade ve adli işlemleri tamamlandı.

Sağlık kontrolünden geçirilen isimler arasında; eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in eşi Handan Sonel, Doku’nun cep telefonuna dışarıdan müdahalede bulunduğu öne sürülen bilişim şirketinin sahibi M.A. ve eski güvenlik korucubaşı Y.A. yer aldı. Adliye binası önünde toplanan Doku ailesi fertleri, şüphelilere tepki gösterdi. Soruşturma kapsamında gözaltındaki diğer kişilerin jandarmadaki sorgularının sürdüğü bildirildi.

Soruşturmanın Geçmişi ve Daha Önceki Tutuklamalar

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan haber alamayan ailesinin 6 Ocak 2020’de yaptığı kayıp başvurusuyla başlayan süreçte, geniş çaplı arama çalışmalarından bir sonuç alınamamıştı.

Ancak dosyaya giren yeni delil ve bilgilerin ardından Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı; "kasten öldürme", "cinsel saldırı", "suç delillerini karartma ve yok etme", "bilişim sistemine yetkisiz erişim sağlama", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "suçu bildirmeme" ve "suçluyu kayırma" suçlamalarıyla dosyayı derinleştirerek 19 kişi hakkında gözaltı kararı vermişti.

Daha Önceki Süreçte Tutuklanan ve Adli Kontrol Alan İsimler:

Tutuklananlar (13 Kişi): Dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel, oğlu Mustafa Türkay Sonel, Doku'nun erkek arkadaşı Zeinal Abakarov, annesi Cemile Yücer, üvey babası (eski polis) Engin Yücer, SIM kart verilerini sildiği iddia edilen eski polis Gökhan Ertok, dönemin Tunceli Devlet Hastanesi Başhekimi Çağdaş Özdemir, eski Tunceli İl Özel İdaresi çalışanı Erdoğan Elaldı, Celal Altaş, Nurşen Arıkan, Ferhat Hanedan Güven, dönemin koruma polisi Şükrü Eroğlu ve güvenlik korucusu Fatih Özmen.

Adli Kontroülle Serbest Bırakılanlar: Uğurcan A., üniversitenin güvenlik kameralarından sorumlu Savaş G. ve Süleyman Ö., hastane verilerine ilişkin B.Y. ve Y.E. ile iş insanı O.Y. hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulandı.

Kırmızı Bülten ve Tanık İfadeleri

Dosya kapsamındaki firari şüphelilerden Umut Altaş, hakkında çıkarılan kırmızı bülten kararı doğrultusunda ABD’de yakalanarak gözaltına alındı.

Öte yandan soruşturmanın Erzurum ayağında, eski vali Tuncay Sonel’e yönelik incelemeler doğrultusunda dönemin Tunceli İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen de tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.

Gülistan Doku