Google'dan tefeci reklamları için önlem

TAKİP ET

BBC/ Google, blogunda yayınladığı bilgiye göre  aylık kredi verme şeklinde reklam verenlerin reklamlarını engellemeyi planlıyor, bu hareketle zararlı bir sektörü sınırlayacağını düşünüyor. Nakde ihtiyacı olan insanlara kısa süreli ancak yüksek faizle borç verme işlemini yapanların reklamlarının zararlı bir sektörü cazip hale getirdiğini düşünen Google, 60 günlük yada %36 'dan yukarı olan faizlerdeki borç verme işlemlerine ilişkin reklamları yayınlamayı durdurmayı planlıyor. 

Amaç insanları kısa vadeli yüksek faiz verenlerden korumak

 Google'in  Ürün Politikası Direktörü David Graff ; bu şekilde yaparak daha az insanın bu tarz zararlı ya da yanıltıcı ürünlere maruz kalacağını umduklarını söyledi.  Birçok kısa süreli borç veren ( tefeci gibi ) şahıslar ise müşteri bulmak için internet aramalarına bel bağlamış durumdalar.

 Online Borç Verenler Derneği  diye tercüme edilebilen The Online Lenders Association , Google'ın bu hareketini hayal kırıklığı olarak nitelendirdi. Dernek Başkanı Lisa McGreevy ise kullanıcılarına bilgi sağlayarak yardım etmek üzerine kurulmuş bir sitenin reklam kullanıcılarının yasal işletmelerin reklamlarını görmesine izin vererek  keyfekeder tercihler yapmasının düş kırıklığı yarattığını söyledi. Sözkonusu politika değişikliğinin 13 Temmuz'dan itibaren başlayacağını duyuran Google'ın bu adımının sektörün dizginlenmesinde  hükümetin düzenlemelerinden daha fazla etkili olması ihtimal dahilinde. Reklamlar üzerine ilk yasak değil Google'ın sektörel bazda yaptığı reklam yasakları konusunda bu ilk değil. Daha önce taklit ürünler, silahlar, patlayıcılar, tütün ürünleri ve nefret söylemi hakkındaki reklamlar  Google tarafından yasaklanmıştı. Tefeciler, ihtiyaç içindeki mali açıdan zayıf insanları tuzaklarına düşürüp, yüksek faizle borçlanmaya ittikleri konusunda daha önce suçlandı. Bu tarz borçlanmalar genelde ani çıkan ödemeler ya da harcamalar ( mesela sağlık harcamaları ) için kullanılıyor ancak çok yüksek faiz ya da ücret karşılığında kullandırılıyor.  2012 yılında yapılan bir araştırmada 375 dolarlık bir borç için 5 ayda 520 dolar ücret ödenmiş. Uzun vadeli kredi verenler etkilenmeyecek Google'ın reklamlarla ilgili politika değişikliği sadece kısa vadeli yüksek faizle borç verenleri etkileyecek.  Direktör Graff,  Google'ın sözkonusu politika değişikliğinin kullanıcıları aldatıcı yada zararlı finansal ürünlerden korumak için tasarlandığını belirterek, ipotekle ev kredisi ( mortgage ), araba krediler, öğrenim kredileri ya da ticari krediler gibi krediler veren şirketleri etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.  

google ads google adwords google blog google politika değişikliği google reklamları