Erdoğan: Putin ile lider siyasetinin gereğini gerçekleştirdik, güven olmasa bu adımları atamazdık

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan'a ziyaretinin öncesinde Esenboğa Havalimanında basın toplantısı gerçekleştirdi. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Putin ile lider siyasetinin gereğini gerçekleştirdik, güven olmasa bu adımları atamazdık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 9'uncu Zirvesi'ne katılmak için Özbekistan'ın Semerkant şehrine ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Semerkant'ta dönem başkanlığı ünvanını Özbekistan'a emanet ettiklerini belirten Erdoğan, "Semerkant Zirvemizde teşkilatımızın geleceğine ve mevcut iş birliğimizin derinleştirilmesine dair görüşmeler yapıp, önemli kararlar alacağız." ifadelerini kullandı.

'BU BİR LİDER SİYASETİDİR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması ile birlikte basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

"Tahıl koridorunda yaşanan kriz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığınız görüşme sonrasında aşıldı. 'Putin'i nasıl ikna ettiniz?' sorusuna önce ABD Başkanı Joe Biden'a anlatacağınızı söylemiştiniz. G20 Liderler Zirvesi'nde Biden ile bir görüşmeniz olacak mı? Putin ile yaptığınız görüşme neticesinde tahıl koridorunun yeniden işlemeye başlamasına ilişkin zirve öncesinde de bir değerlendirmeniz olur mu?" sorusu üzerine Erdoğan, "Bu bir lider siyasetidir. Bu lider siyasetinin gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik. Tabii birbirimize olan öz güven olmamış olsa, bu adımı atamayız ve bunu da gerçekleştiremeyiz. Ama birbirimize olan öz güven, saygı bu tür adımları atmaya bizi teşvik ediyor. Ve bunu gerçekleştirmeye de vesile oluyor. Aramızda gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma gerek bundan sonra belki Sinop ile ilgili de nükleer enerjide yeni bir adım, savunma sanayisine yönelik attığımız adımlar, bunlar birbirimize olan saygıyı teşvik ediyor. Bundan dolayı bu olayı başarıyla gerçekleştirmiş olduk. Şimdi de takipçisiyiz." ifadelerini kullandı.

'ALEYHTE ÇALIŞMALAR SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLİYOR'

Karabağ Zaferi'nin yıl dönümü olduğu ve burada imar çalışmalarının sürdüğü hatırlatılarak "Bir taraftan Ermenistan'ın provokasyonları da devam ediyor. Ermenistan'la normalleşme sürecinde görüşmeler devam ediyordu. Süreç ne aşamada? Yeni bir adım bekliyor muyuz?" sorusunun sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendilerine de çok açık net şunu söyledik; yani siz Azerbaycan'la eğer ilişkileri olumlu istikamette yürütürseniz Türkiye olarak bizim de Ermenistan'la olan ilişkilerimiz olumlu istikamette yürüyecektir. Biz, sizden bunu bekliyoruz. Yani gerek dar kapsamlı gerek heyetler arası yaptığımız görüşmede, bunu çok açık, net kendilerine ifade ettik. Şu an itibarıyla tabii henüz bu aşamaya gelinebildi mi? Gelinebildi diyemem. Zira sürekli diasporalar, gerek Fransa'da, gerek Amerika'da aleyhte çalışıyorlar. Tabii bu aleyhte çalışmalar, bu süreci olumsuz etkiliyor. Bu diasporaların olumsuz çalışmalarını olumlu istikamete dönüştürecek olan kimdir? Şüphesiz ki Ermenistan yönetimidir. Eğer bunu başarabilirlerse bizim de bakışımız, olumlu istikamette değişir ve bu konuda bizler de düşman üretmeye değil, dost kazanmaya gayret ediyoruz. Temennim odur ki Ermenistan yönetimi, bunu başarırsa hele hele bir de tabii gerek Laçın gerek Zengezur, bunlarla ilgili Azerbaycan'la atacakları adımlar da bizim atacağımız adımları olumlu istikamette etkiler." dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik görüşmeleri hakkında konuşan Erdoğan, "Ama buna bir tarih vermek ne zaman bu iş biter ne zaman sona erer bunu söylemek bir akıl karı değil. Ancak tabii son Herson ile ilgili olarak Rusya'nın aldığı karar, olumlu bir karar, önemli bir karar. Temennim odur ki belki G20'ye Rusya'dan bir katılım olacak mı, olmayacak mı bilemiyorum. Eğer bir katılım olursa orada tabii ruberu görüşme imkanımız olacak. Aksi takdirde telefon diplomasisini Rusya'yla sürdürmeye devam edeceğiz ve temennimiz o ki arabuluculukta başarılı olalım ve savaşın egemen olduğu bir dünyadan barışın egemen olduğu bir dünyaya geçişi sağlayalım." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin