En düşük sigara fiyatı 33 TL olacak

TAKİP ET

Türkiye'de sigara ve alkole ilişkin 6 ayda bir Özel Tüketim Vergisi'yle yeni yılda en ucuz sigaranın ücretinin 33 TL olacak.

Geçtiğimiz senelerde enflasyon düşükken vergi kaybı yaşanmaması için 6 ayda bir Yİ-ÜFE kadar artışı otomatik sisteme geçen alkollü içkiler ve sigaranın ÖTV'si enflasyonun rekor artışının ardından her iki ürün grubunda yüksek fiyat artışlarını tetikleyecek.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın yapmış olduğu habere göre, Maliye buradan gelir elde edecekken diğer yandan ise rekor artış ile enflasyonu yukarı yükseltiyor.

ALKOL VE SİGARA ZAMMI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyon üzerindeki etkileri sebebiyle yılın ilk yarısında yüzde 62 olan Yİ-ÜFE'ye rağmen sigarada ÖTV artışını yüzde 10 ve alkolde ise yüzde 25 ile sınırlama getirmiştir.

ZAMMIN ORANI

Kasım ayı hakkındaki enflasyon verilerine incelendiğinde Yİ-ÜFE’de Temmuz’dan bu yana beş aylık değişimin yüzde 22,6 oranında. 2022 Aralık Yİ-ÜFE aylık değişimi ise yüzde 2 olsa dahi yeni yıldan itibaren ÖTV’de yapılacak artış ile yüzde 25 bulacak. Tahmin edildiği üzere Yİ-ÜFE’de altı aylık değişim oranı yüzde 25 olması halinde ve başka bir karar alınmayarak bu oranda otomatik artış yapılması durumunda, “asgari maktu vergi” uygulaması nedeniyle önemli bir fiyat artışına gerek olacak. Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük ücrette satılmasının önüne geçen bir unsurdur.

 

tütün ürünlerine zam yeni yıl ÖTV