Eğitimde Yaz Tatili Kısalıyor mu? Eğitim Bakanından Önemli Açıklamalar

TAKİP ET

Eğitim süresi ile ilgili açıklamalrda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Şu anda öncelik konumunda olmasa da eğitimde iş günü süresi orta vadede 180 günden 200 güne çıkarılabilir. Yaz tatilinin üç ay olmasının ana sebebi ülkemizin tarım toplumu olmasıdır.

Eğitim süresi ile ilgili açıklamalrda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Şu anda öncelik konumunda olmasa da eğitimde iş günü süresi orta vadede 180 günden 200 güne çıkarılabilir. Yaz tatilinin üç ay olmasının ana sebebi ülkemizin tarım toplumu olmasıdır. Ancak günümüzde nüfusun %80’i şehirleşmiş durumda. Ama eğitim takvimi halen tarım toplumuna göre devam ediyor. Bu ise eğitimi temel bir çıkmazın içerisine sürüklüyor. Hemen olmasa da yapısal bir iyileştirmeye gidilerek bu takvim değiştirilebilir. Eğitim süresi orta vadede Avrupa’daki gibi 200 güne çıkarılabilir. ” dedi.

Sınavlara dair de açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, “Meseleye bakış açımız sınav değil. Bir araç olan sınav, zamanla amaç haline gelmiş. Bizim hedefimiz ise sınavı yeniden araç haline getirmektir.” değerlendirmesini yaptı.

Eğitimde gerçekleşmesi hedeflenen değişimlerin sancısız olmasını istediklerini belirten Bakan Selçuk, “Çocuklarımız, ülkemizde sık sık değişen eğitim sisteminden huzursuz olmaktadır. Bizim arzumuz ise önümüzdeki üç yılda neyin hangi aşamada olacağının bilinmesi. İnsanların önlerini görmesinden ve huzurlu olmasından tarafız.” şeklinde konuştu.  

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğitimdeki en temel hedefimiz okullar arasındaki farkları azaltmaktır. Derslik ve öğretmen sayısı bakımından büyük mesafeler katedildi. Okullar arasındaki farklar azaldıkça merkezi sınava olan ihtiyaç da azalacaktır.

Ülkemizdeki mesleki eğitim ve iktisadi hayat birbiriyle örtüşmemektedir. Bu örtüşme işini Almanya başarmış. Bizde ki sıkıntı ise 1970’lere kadar gitmektedir. Meslek liselerinin iş garantili olması yönünde çalışmalarımız var. Özel sektör ve üniversiteler işbirliği içerisine giderek farklı sertifika programları hazırlayabilirler. Böylelikle öğrencilerimiz, doğrudan iş başı yapabilir. 9’uncu sınıftan itibarende öğrencilerimizin sigorta primlerinin ödenmesi hedefleniyor.

Yabancı dil eğitiminde de önemli sıkıntılar var. Bu sıkıntı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da dile getirildi. Buradaki sıkıntı ise öğrencilerimizden değil, sistemden kaynaklanıyor. Yabancı dil eğitiminde yeni bir yapıyı kurmayı hedefliyoruz. İletişim aracı olan yabancı dil eğitiminde amaç değişecek. 4 yıl içerisinde yabancı dil öğretmenlerimizin tümü belli bir standarda gelecek. Bunun için projemiz var. Ayrıca yöntemlerde de değişikliğe gidilmesi söz konusu.”   

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitim yabancı dil eğitimi mesleki eğitim yaz tatili merkezi sınav sistemi