Ebola Kabusu Yeniden Hortladı! Küresel Çapta Salgın Tehlikesi

TAKİP ET

2013 ila 2015 yılları arasında dünyada kabusa dönüşen ve binlerce insanı yaşamdan koparan Ebola kabusu yeniden hortladı.

2013 ila 2015 yılları arasında dünyada kabusa dönüşen ve binlerce insanı yaşamdan koparan Ebola kabusu yeniden hortladı.

Batı Afrika’da salgına dönüşmesinin ardından 11 bin 310 kişinin yaşamına mal olan Ebola virüsü, AIDS virüsü gibi T lenfosit hücrelerini hedef alıyor. Hücreleri, AIDS virüsünden daha hızlı öldürdüğünden dolayı AIDS rahatsızlığından daha tehlikeli. Kan ve vücut sıvısı ile bulaşan Ebola virüsü, vücuda girdikten sonra 2 ila 21 gün arasında etkisini gösteriyor. Ebola, vücutta dayanılmaz ağrılara, kusmaya ve ishale yol açıyor.  

Bağışıklık sistemini çökerten, sitokin salınımı nedeniyle iltihaplı moleküllere yol açan ve bu moleküllerin bütün organlara saldırdığı Ebola rahatsızlığında meydana gelen organ hasarı vücutta kanlar akmasına, bazı bölgelerde kan toplanmasına, kusarken ve boşaltım yaparken kan gelmesine ve en sonunda da ölüme neden oluyor.

2015 yılında küresel salgın tehdidi sona erse de Afrika’nın bazı bölgelerinde Ebola virüsüne halen rastlanıyor. İsveç’te bir kişinin Ebola virüsü taşıdığına dair emareler göstermesi nedeniyle Avrupa alarma geçti. İsveçli vatandaşa yapılan tetkikler neticesinde Ebola olmadığı anlaşılsa da küresel salgın tehdidi yeniden gündeme geldi.

Ebola virüsünün Demokratik Kongo Cumhuriyetinde salgın halinde yayıldığına ve uçakla seyahat esnasında virüsün bulaşma ihtimalinin yüksek olduğuna değinen Harvardlı bilim adamı Dr. Ashish Jha, uçakta seyahat eden tek bir kişinin dahi küresel salgına yol açabileceğini söylüyor.

Dr. Ashish Jha, “Demokratik Kongo Cumhuriyetinde Ebola virüsü 488 kişinin ölümüne neden oldu. Ebola virüsüne karşı bölgede yapılan mücadele ise ölü sayısını artırabilir. Sağlık çalışanları ise virüsün kendilerine bulaşma riskinin yüksek olması nedeniyle hastalara karşı ilgisiz. Salgından etkilenen Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin kuzeydoğusundaki militan gruplarda da çok sayıda kişi öldü.” dedi.

Hatta ülkedeki terör gruplarının doktorları tehdit ederek militanları tedavi etmeye zorladığı ileri sürülüyor.

Dünyadaki ilk Ebola vakası 1976 senesinde Liberya’da görüldü. Yani Ebola, öyle sandığımız gibi yeni bir hastalık değil. O zamanlar Marlburg benzeri bir virüs olarak düşünülen Ebola virüsü bazı uzmanlar tarafından 14. yüzyılda görülen veba salgınına benzer bir salgın olarak da değerlendiriliyor.     

Ebola virüsü Batı Afrika Demokratik Kongo Cumhuriyeti AIDS