Düşen Jetin Ses Kayıtları Ortaya Çıktı, 11 Kadının Son Çığlığı: Allah'ım Bize Yardım Et

TAKİP ET

Başaran Holding'e ait lüks jet, İran'da düşmüş ve aralarında Mina Başaran'ın da olduğu 11 kadın hayatını kaybetmişti. Düşen jete ait kokpit ses kayıtları ortaya çıktı. Kadın pilotların jeti kurtarmak içn ellerinden geleni yaptığı ve uçaktan "Allah'ım bize yardım et" çığlıkları duyulduğu belirlendi.

Başaran Holding’e ait lüks jet, İran’da düşmüş ve aralarında Mina Başaran’ın da olduğu 11 kadın hayatını kaybetmişti. Düşen jete ait kokpit ses kayıtları ortaya çıktı. Kadın pilotların jeti kurtarmak içn ellerinden geleni yaptığı ve uçaktan "Allah'ım bize yardım et" çığlıkları duyulduğu belirlendi. 

Geçtiğimiz 11 Mart günü İran’da düşen ve 11 kadının hayatını kaybettiği Türk jeti kazasında sır perdesi aralanmaya devam ediyor. Kokpit ses kayıtlarının çözümü yapıldı. Kayıtlara göre jetin hız göstergelerinde bir farklılık olmadı. Kadın pilotlar ise jetin hızını arttırmak için çabaladı, ancak arttıramadı. Havada tutunamayan uçak düştü. Hala olay yerinde cenazesi bulunamayan kaptan pilot Beril Gebeş’in son ana kadar uçağı havada tutmak için çabaladığı anlaşılırken, ses kayıtlarında "Allah'ım bize yardım et" çığlıkları ve Gebeş'in uçağı tutabilmek için çaba sarf ederken kabine yönelik sorunu çözmeye çalıştığına dair ifadeleri yer aldı. 

ARIZA NEDENİYLE ALÇALMA İZNİ İSTEDİLER
Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Sharjah Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan TC-TRB tescilli Challenger 604 tipi jetin pilotlarına kalkışlarından çok kısa süre sonra Sharjah'taki hava trafik kontrol ünitesi pilotlara "Tırmanma hızınız neden düşük?" sorusunu yöneltti. Bunun ardından tırmanma hızı pilotlar tarafından yükseltildi. Bir süre 34 bin feet yükseklikte uçan uçak daha sonra 36 bin feet yüksekliğe ulaştı. Tarhan Kule’den 36 bin feet yüksekliğe tırmanmak için izin isteyen pilotlara izin verildi ve uçak saniyeler sonra 37 bin 200 feet yüksekliğe ulaştı. Fakat heyecanlı bir ses tonu ile kule ile iletişime geçen pilotlar, "Arıza nedeniyle tekrar 34 bin feet'e alçalma" istedi. 

HIZ GÖZTERGELERİ FARKLI
Pilot Beril Gebeş, uçağın kontrolünü yaparken sol taraftaki hız göstergesi yükseldi. Bu sırada sağ tarafta bulunan Melike Kuvvet’in hız göstergesi ise normaldi. Normal şartlarda tırmanış sırasında süratin sabit veya düşmesi gerekirdi. Gebeş, uçağın süratinin artmasını önlemeye çalıştı, ancak gösterge farklı olduğu için bunu yaparken aslında uçağın gerçek süratini düşürüyordu. Havada tutunamayan uçak da kısa süre sonra düştü. 

ÖNÜNDE BİR YOLCU UÇAĞI VARDI
11 kadına mezar olan jetin önünde ise bu sırada İran hava sahasında seyir halinde bir yolcu uçağının olduğu ortaya çıktı. Kule ve düşen jet arasında geçen konuşmaları duyan uçağının pilotu, “Biz 34 bin feet tırmanmak için izin aldığımızda TC-TRB bizim 18.5 kilometre önümüzde, bizden 2 bin feet yükseklikte ve sağ tarafımızdaydı. Tahran Kule, TC-TRB'ye hızını sordu ve muhafaza etmesini istedi. Ancak biz onların söylediği hızdan daha düşük olmamıza rağmen onları yakaladık, geçtik. Muhtemelen hızlarını muhafaza edemediler. Biz 34 bin feetten 36 bin feete tırmanırken TC-TRB' nin pilotu heyecanlı ve paniğe kapılmış bir ses tonu ile arıza nedeni ile 34 bin feete inmeyi talep etti. Bu sırada uçağın irtifası hızla 30 bin feete düştü. Tahran Kule'nin durumun normal olup olmadığı sorusunu pilot cevapladı. Ne dediğini anlamadık. Bu telsiz çağrısına cevap vermek gibi değil, tamamen çığlık gibi bir şeydi. Bu uçağın son iletişimi oldu. Seyir sırasında hava durumu çok iyiydi.” sözleri ile durumu rapor etti. 

 

düşen jet başaran holding mina başaran düşen jetin ses kayıtları son dakika son dakika haberi