Dolarda Babacan ve Şimşek Etkisi

TAKİP ET

Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in 1 Kasım seçimleri için AKP'nin aday listesinde yer alması ile Cuma günü gerileyen dolar, piyasalardaki olumsuz havalar nedeniyle haftaya 3.01'in üzerinde başladı. (Dolar ne kadar oldu?)

Bu haftanın en önemli gündem maddesi yarın 14.00'de sonucu açıklanacak olan Eylül ayı PPK toplantısı olacak. Merkez Bankası'nın faiz hakkında adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı işaret etmesi ve ABD Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutacağını belirtmesi nedeniyle TC Merkez Bankas'nın da faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci ABD Merkez Bankası'nın dünyadaki gelişmelerden rahatsızlığını dile getirmesinin piyasaları olumsuz etkilediğini ve geçen hafta faiz oranlarını sabit tutarak küresel piyasalarda sert bir satış baskısı oluşturduğunu belirterek şunları ifade etti:  "Japonya'nın tatil nedeniyle kapalı olduğu günde Asya-Pasifik borsalarının çoğu ekside işlem görüyor. Çin ekonomisi kaynaklı risklerin yakın gelecekte piyasalar üzerinde temel belirleyici unsur olmayı sürdüreceğini tahmin ediyoruz." TEKNİK ADIMLAR GÜNDEMİ MEŞGUL EDECEK Türkiye tarafında Fitch kararı ve Ali Babacan'ın adaylığının yurtdışı gelişmelerin temel belirleyici olması nedeniyle etkisiz kaldığını belirten Fatih Keresteci, "Aday listesinin açıklanmasıyla birlikte 2.97'li seviyelere gerileyen dolar/TL, sonrasında yurtdışı kaynaklı satış baskısı ile yeniden 3'lü rakamlara ulaştı. TCMB'nin Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yarın düzenlenecek. Her ne kadar TCMB'den piyasalar üzerinde etkisi olacak bir adım beklemiyor olsak da para politikasının sadeleştirilmesi hususunda teknik adımların gündemi bir miktar meşgul edebileceğini tahmin ediyoruz" dedi. TL OLUMSUZ ETKİLENİYOR Yurt dışı gelişmeler iç piyasalara önem verse de asıl belirleyici faktörler 1 Kasım seçimleri ve güvenlik endişeleridir. Analistler, bu iki konuda da belirsizlik azalmaz ve olumlu gelişme görülmezse TL üzerine baskının devam edeceğini belirtiyor. Türk Lirası'nı olumsuz etkileyen bir diğer faktör ise TC Merkez Bankası'nın olası bir faiz adımı için ABD Merkez Bankası'nı bekleyeceğine işaret etmesidir. Cuma saat 1812'de 2.9871/2.9895 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat saat 0911'de 3.0120/3.0145 seviyesinde. Cuma aynı saatte 3.1913/3.1941 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.2101/3.2106, 3.3962/3.3985 seviyesinde olan euro/TL ise 3.4066/3.4093 seviyesinden işlem görüyor. Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi, Cuma spot kapanışta ortalama yüzde 10.64, valörde son işlemde yüzde 10.53 seviyesindeydi. Öte yandan iki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 11.29, valörde son işlemde yüzde 11.24 seviyesindeydi.

ABD Merkez Bankası ali babacan dolar kaç TL oldu dolar ne kadar oldu döviz kurları faiz oranları mehmet şimşek Türk Lirası Türk Lirası değeri Türkiye piyasaları