Diyarbakırlı şehit için ödenen tazminatın bir kısmının geri ödenmesi istendi

TAKİP ET

Diyarbakır'da 2018 yılında PKK teröristleri tarafından öldürülen ve sivil şehit sayılan Mehmet Devran Ayırbaz'ın kardeşlerine ödenen 100 bin lira manevi tazminatın, istinaf mahkemesi tarafından fazla bulunarak 40 bin lirasının iadesi isteniyor.

Olayda hayatını kaybeden oto galerici Mehmet Devran Ayırbaz, 5233 sayılı kanun gereği sivil şehit kabul edildi. Diyarbakır Valiliği, Ayırbaz'ın anne ve babasına toplamda 39 bin 793 lira tazminat ödeyerek, bir kardeşini de memur olarak işe yerleştirdi. Ayırbaz'ın kardeşleri ise İçişleri Bakanlığı'na manevi tazminat davası açtı ve mahkeme sonucunda 4 kardeşe toplam 100 bin lira tazminat ödendi. Kardeşler, tazminatı alarak üzerine kredi çekti ve terör nedeniyle bölgeden göç eden anneleri için Adana'dan bir ev satın aldı.

Ancak İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri ve Diyarbakır Valiliği, yatırılan paranın gereğinden fazla olduğunu iddia ederek istinaf mahkemesine başvurdu. Mahkeme, yapılan itirazı kısmen kabul ederek ödenen 100 bin liranın 40 bin lirasının 20 Haziran 2020 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte geri ödenmesi gerektiğine ve ayrıca 6 bin 400 lira avukat ücretinin de Ayırbaz ailesi tarafından ödenmesine karar verdi. Aileye tebligat gönderen icra dairesi, paranın 7 gün içerisinde iade edilmesini istedi. Bunun üzerine aile, aldıkları tazminat paralarıyla annelerine ev aldıklarını ve iade edilmek istenen 40 bin lirayı ödeyecek durumlarının olmadığını belirterek yetkililerden yardım talep etti.

Mehmet Devran Ayırbaz'ın annesi Fatma Ayırbaz, oğlunun hain saldırı sonucu hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Oğlumu öldürüp arabasını yaktılar. Eğer tazminat alacak bir hakkımız varsa, bize verilsin. İstiyorlarsa her şeyimizi alsınlar. Şimdi faiziyle geri istiyorlar. Bizim ödeyecek durumumuz yok. Terör nedeniyle kaçıp Adana'ya geldik. 'Siz polisle iş birliği yapıyorsunuz' diye evimiz taşlanıyordu. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyorum" şeklinde konuştu.

Diyarbakır şehit terör