Devlet Bahçeli'den parlamenter sistem açıklaması!

TAKİP ET

MHP lideri Devlet Bahçeli, muhalefet partilerinin sıklıkla dillendirdiği 'Güçlendirilmiş parlamenter sistem' hakkında bir yazı kaleme aldı.

Türkiye'de muhalefet partilerinin güçlenmesi ve yeni partilerin ortaya çıkmasıyla birlikte parlamenter sistem yeniden gündeme oturdu. Millet İttifakı ve yeni kurulan partilerin üzerinde uzlaştığı bir konu olarak 'İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem' karşımıza çıkıyor. Bu konu hakkında bir yazı kaleme alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yazısında şu sözleri kullandı,''Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi büyük bir boşluğu doldurdu. Güçlendirilmiş parlamenter sistem çağrıları ise çaresizliğin ispatı.''

CUMHURBAŞKANI'NIN PARTİ ÜYELİĞİ 

Cumhurbaşkanı'nın bir parti üyesi olması hakkında da konuşan Devlet Bahçeli, "Kimsenin siyasi partiye üyelik hakkı engellenmemeli" ifadelerini kullandı. MHP lideri Bahçeli, şu ifadelere yer verdi: ''Geçmişte Cumhurbaşkanı’nın kağıt üzerinde kalan tarafsızlığı uygulamada yarattığı sorunlar nedeniyle birçok tartışmanın da dinamiği olmuştur. Anayasamızda Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığı yaptığı görevle ilgili olarak zaten vardır ve esas olan da bu olmalıdır. Cumhurbaşkanı dahil herkesin temel haklarından olan siyasi partiye üye olabilme özgürlüğü engellenmemelidir."

"KUVVETLER AYRILIĞINI KÖTÜ ETKİLER"

Kuvvetler ayrılığının başkanlık sistemi ile sağlandığını parlamenter sisteme dönülmesi halinde kuvvetler ayrılığının oluşamayacağını vurgulayan Devlet Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağladığı katı kuvvetler ayrılığı ortadan kalkacak, hükümet Meclis çoğunluğundan çıkacağı için yürütme yasama üzerinde tahakküm kuracaktır. TBMM’nin etkinliği azalacak, kısa ömürlü ve istikrarsız hükümetlere, koalisyonlara yeniden zemin hazırlanmış olacaktır. Parlamenter hükümetler halkın doğrudan gücüne değil dolaylı gücüne dayanmaktadır" ifadelerini kullandı. Bahçeli, sistem değişikliği için gerekli anayasal çoğunluğun, değişikliği talep eden partiler tarafından sağlanamadığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geri dönüş olmayacağını vurguladı.
 

devlet bahçeli parlamenter sistem bahçesi parlamenter sistem devlet bahçeli açıklama devlet bahçeli başkanlık sistemi devlet bahçeli partili cumhurbaşkanı