Deprem Uzmanından Korkutan Açıklama Bu Depremin Büyüklüğü 7,1 - 7,2 Olur

TAKİP ET

İstanbul Teknik Üniversitesi maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Profesör Doktor ziyadin Çakır, Büyükçekmece Kumburgaz açıklarından adalara kadar uzanan ve kurulmayan fayda 7'nin üzerinde büyüklükte deprem olasılığının arttığını zaman ilerledikçe büyüklüğün değişmediğini dile getirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Profesör Doktor ziyadin Çakır deprem haftası Dolayısıyla Marmara Denizi'ndeki fayda beklenen deprem ilişkin Aa muhabirine açıklama yaptı. Çakır 1999'daki İzmit ve Düzce depremlerinin doktora konusu olarak çalıştığını belirterek, Zip esmer adam verileri ile Faruk üzerindeki hareketin etkilerinin araştırıldığını kendisinin de yer aldığı ve 2 yıl da devam eden başka bir proje ile de Marmara'nın Deniz tabanında çeşitli ölçümlerin yapıldığını ve çalışmanın bir yıl sonra tamamlanacağını dile getirdi. 
Büyükçekmece açıklarındaki orta bölüm denilen kısmının Kuzey Anadolu fay hattının devamı olduğunu ve en aktif olduğunu belirten Çakır açıklamasına şekilde devam etti;
"Bu kısmın deniz tabanına jeodezik bir ağ kurduk. Akustik ağlar birbirine sinyal gönderiyor. Fayda bir kayma olup olmadığı araştırılıyor. Fayın orada kilitli olduğunu tespit ettik. Yani, üzerindeki sürtünmeden ve kayaların ağırlığının oluşturduğu yüksek miktardaki basınçtan dolayı fayda bir hareket olmuyor. Küçük küçük depremler aslında sürtünmenin giderilmesinden kaynaklanıyor.   1912'de Şarköy tarafındaki depremde Saros Körfezi'nden Marmara Denizi'ne kadar olan karasal bölümün kırılarak Ereğli açıklarına geldiğini düşünüyoruz.  Marmara'nın ortasında kırılmayan bölüm var. Yani Büyükçekmece, Kumburgaz açıklarından Adalar'a kadar kırılmayan bir bölüm var. 70 kilometre civarında uzunlukta, 10 kilometre derinlikte bir bölüm. Orta segment denilen boğaz açıklarına kadar olan bir kısım bu. Bu fayın tamamı kırıldığında 7'lik bir deprem çok rahatlıkla üretebilecek büyüklükte. Yine 1894'teki depremde kırıldığı düşünülen Çınarcık çukuruna doğru devam eden kısım var. Ya ikisi birden kırılacak ya da tek tek. İkisi birden kırılınca da etkisi büyük olacak. Ama 7'lik bir depremin iki katı olmayacak. Bu depremin büyüklüğü 7,1-7,2 olur. Fayın uzunluğu arttıkça depremin büyüklüğü de artacaktır. Özellikle Adalar'dan geçen fay kıyıya daha yakın. Bunun etkisi daha büyük olacaktır."

son dakika deprem deprem uzmanı deprem haftası