Deprem uzmanı açıkladı: Tarihe geçecek büyük depremlerden birini yaşadık

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ın Pazarcık'ta yaşanan 7,4 şiddetindeki deprem hakkında konuşan Deprem Mühendisliği Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, 'Büyük depremlerin artçıları da büyük olur. Sırasıyla 6.4, 6,2 ve 5.3 büyüklüğündeki artçılar yıkımın etkisini artırdı. Vatandaşlarımızın hasarlı binalara girmekten kaçınmaları gerekir' ifadelerini kullandı. 

Deprem ülkesi olduğumuzun altını çizen Prof. Dr. Zeki Hasgür, "Tarihe geçecek büyüklükte bir deprem yaşadık.” değerlendirmesini yaparak, “7 kilometre derinliğinde gerçekleşen depremin Güney Toroslar, Kahramanmaraş ile Urfa bindirme fayları, Diyarbakır ve Hatay’da da olduğu için Doğu Anadolu Fay hattıyla etkileşime geçtiği görülüyor. 13 kilometrelik alanda çok sayıda artçıya neden oldu. Bu kadar geniş bir alanda hissedilmesinin nedeni bu durum.” şeklinde konuştu. 

DEPREM SÜRESİ 

Deprem süresinin uzun olmadı hakkında konuşan Zeki Hasgür, "Yapıların ivme genlikleri olur, kolon ve kirişleri sağlam yapılmamışsa, inşaat yapılırken yumuşak zeminlerde gerekli önlemler alınmamışsa, zemin iyileştirmesi yapılmamışsa göçük riski artar. Yüksek yapıların en soldan en sağa gitmesi, yani titreşim periyodu yaklaşık 0, 9 saniyedir. Deprem süresi ne kadar uzunsa yıkım olma ihtimali artar.” dedi. 

RİSKLİ ALANLAR 

Prof. Dr. Zeki Hasgür riskli bölgeler hakkında ise, “Bu deprem, Doğu Anadolu Fayı olarak adlandırılan sol, yanal atımlı fayda gerçekleşti. Bugün yaşanan depreme sebep oldu. Bu fay, İskenderun Körfezi’nden geçerek güneyde Lut Gölü’ne uzanır. Bunun üzerinde de önemli depremler bekliyorduk. Her ne kadar Elazığ, Kuzey Anadolu Fayı’nın kavşak bölgelerine yakın olsa da güneyde, Hatay ve İskenderun bölgesinde de deprem olacağını 2 sene önce İzmir Depremi sonrasında değerlendirmemde belirtmiştim. Bu bölgede geçmişte de küçük depremler oldu ama İskenderun ve Hatay’a bağlı büyük bir deprem gerçekleşmemişti. Dolayısıyla bu bölgedeki hareketlenme ve etkileşim devam edecek.” ifadelerini kullandı. 

tarih deprem