Deprem bölgesinden diğer kentlere göç edenlerin sayısı 2 milyonu geçti

TAKİP ET

Deprem felaketinden sonra yaklaşık 13.5 milyon nüfusa sahip deprem bölgesinden diğer şehirlere göç eden depremzedelerin sayısı, 2 milyonu aştı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı da dün itibari ile 45 bin 89 olarak paylaşıldı.

'Yüzyılın afeti' olarak isimlendirilen 6 Şubat depremlerinin şiddeti insani ve sosyal yönleri ile netleşmeye başladı. İki büyük depremden sonra bazıları ölümlere, hasarlı binaların yıkılmasında, çoğu telaş ve paniğe sebep olan 11 bin 20 artçı deprem yaşandı.

Depremden sonra Jandarma Genel Komutanlığı organizasyonu ile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’dan göç edilmeye başlandı. Milliyet gazetesinden Aydın Hasan'ın yapmış olduğu habere göre, tahliye edilen vatandaşlar ile kendi imkanları ile gittiği kentlerde valilik ve kaymakamlıklara başvurarak kayıt olan vatandaşımızın sayısı, 1 milyon 971 bin 589 kişiyi buldu. Kayıt yaptırmayanlarla beraber bu sayının 2 milyonu aştığı ifade ediliyor.

EKİPLER AYRILDI

Depremden sonra bölgeye gelenler içinde, arama kurtarma ekipleri vardı. Yurtdışından gelenlerle beraber arama kurtarma çalışmalarına katılanların sayısı, 14 Şubat’ta 35 bin 249’a çıktı. Enkazdan hayat kurtarma umutlarının kesilmesi ile beraber arama kurtarma ekiplerinin büyük çoğunluğu, deprem bölgeden ayrıldı. Dün itibar ile görev alan arama kurtarma çalışmalarına katılanların sayısı 6 bin 368’e düştü.

332 ÇADIR KENT OLUŞTURULDU

Deprem alanlarında, 358 bin 37 çadırın kurulumu ile 11 kentte 332 noktada çadır kentler kuruldu. 10 kentte ve 162 alanda konteyner kent kurulumu çalışmaları halen devam ediyor. 8 bin 476 konteynerin kurulumu yapılırken, 100 binin üzerinde konteynerin kurulması amaçlanıyor. Afet alanlarında ve afet alanları dışında; çadır, konteyner, öğrenci yurtları, oteller, kamu misafirhaneleri, Mİlli Eğitim Bakanlığı tesisleri ve diğer kuruluşlar ile barınma hizmeti sağlanan vatandaşımızın sayısı ise 1 milyon 915 bin 687 olarak aktarıldı.

 

deprem göç