Deprem bölgesinde kimliklerin belirlenmesine yönelik 2 bin 500 cenaze için DNA testi yapılıyor

TAKİP ET

Depremde bugüne kadar açıklanan kamu kurumlarının verilerine göre 45 binden fazla vatandaşımız hayatını yitirdi. Yaralı olarak çıkarılan fakat sonra ulaşılamayan, göçükten çıkarılamayan, kimliği henüz belli olmayan cenazeler var. Kimliği tespit edilemeyen cenazeler için kayıpları olanlar örnekler veriyor, DNA eşleştirmeleri için testler yapılıyor.

NTV muhabiri Melike Şahin'in yapmış olduğu habere göre Adli Tıp Uzmanları Derneği deprem bölgesindeki incelemeleri raporunu hazırladı. Deprem bölgesi hakkında bilgiler paylaşan Adli Tıp Uzmanları Derneği Prof. Dr. Ahmet Hilal, "Geçen hafta sonunda 2500 civarında kimliği tespit edilememiş cenaze vardı. ama her gün bu oran azalıyor. Çünkü DNA testleriyle kişiler kanlarını verince özellikle baba anne ve çocuk varsa onlardan kan alıp kimlik tespiti yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ahmet Hilal, yaptığı konuşmasında, "Kimliği meçhul cenazeler birçok yerde hemen hemen tamamına yakını örnek alındı. Kan bulunuyorsa kan, kan bulunmazsa doku veya kemik örneği diş örneği alınarak defnedildi daha sonra dna çalışmak için şimdi yakınlarını kaybettiğini bulamadığını belirten insanlar Adli Tıp Kurumu'nun deprem merkezlerinde kan alma noktalarına başvuruyorlar. Eğer hiç cenazeden örnek alınmadan defnedildiyse ki bu çok az sayıdadır o zaman mezar açmak gerekiyor." dedi.

YANLIŞ CENEZAYİ ALANLAR OLDU

Yanlışlıkla başka cenazeleri teslim alanların olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Hilal, "Şöyle örnekler var. Cenazenin yakını cenazenin kendine ait olduğunu iddia ediyor diyor bu annemin cenazesidir cenaze alınıp götürülüp gömülüyor ama daha sonra annesinin cenazesini göçük altından bulabiliyor. Annesi çıkınca diyor ki ben yanlış gömmüşüm mezardan çıkartılıp kimsesizler mezarlığına gömülüyor, Böyle bir örnek var." şeklinde konuştu.

 

deprem DNA tespit