Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yeni İpekyolu Açıklaması! 'Terörü Yerle Yeksan Edecek'!

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni İpekyolu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 'Yeni İpek Yolu' projesine ilişkin, "Terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Bu işbirliğinin bir model olarak başarılı olacağını düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni İpekyolu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan,  'Yeni İpek Yolu' projesine ilişkin, "Terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Bu işbirliğinin bir model olarak başarılı olacağını düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin Ulusal Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılışta konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasına, "Yeni İpek Yolu' olarak da adlandırılan bu girişimi Asya'yı, Avrupa'yı, Afrika'yı ve hatta Güney Amerika'yı birbirine bağlama hedefiyle geleceğe damga vuracağına inanıyorum." diyerek başladı.

ÖĞRENCİ VE PERSONEL DEĞİŞİMİ YAYGINLAŞTIRILMALI

Öğrenci ve personel değişiminin yaygınlaştırılması gerektiğine değinen Erdoğan açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:

"Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. İkili, çok taraflı ve bölgesel işbirliklerinden istifade edecek bu girişimin, kazan-kazan anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor.
Siyasi ve ekonomik alanda birbiriyle uyumlu bir sistemin tesisi, bölgemizde istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin de kapılarını aralayacaktır. Hızlı kalkınmakta olan Asya'nın büyüme, yoksullukla mücadele, iklim değişikliğine karşı gereken tedbirleri almak gibi konular için 2030 yılına kadar yılda ortalama 1,7 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyduğu hesaplanıyor. Bu boyutta bir çalışma, rekabetten ziyade işbirliği anlayışıyla hareket edilmesini gerektiriyor." dedi.

ÇİN DAHİL OLMAK ÜZERE DİĞER GÜZERGAH ÜLKELERİ İLE HAREKET ETMEK İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı önemli konuşmaya şu ifadelerle devam etti:

"Çin'in, İpek Yolu ekonomik koridoru girişimi, ülkemizin Avrupa'nın Anadolu üzerinden Orta Asya'ya ve oradan da Çin'e bağlanmasını hedefleyen Orta Koridor Projesiyle bütünleşiyor. Bilindiği gibi Orta Koridor, Türkiye'den Gürcistan ve Azerbaycan'a yönelen oradan Hazar denizini aşarak, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan'ı geçen, Afganistan ve Pakistanı da kapsayacak şekilde Çin'de nihayet bulan bir ticaret yolu projesidir. Biz bu çerçevede Çin'le ve diğer güzergah ülkeleriyle birlikte hareket etmek istiyoruz.
2015 yılındaki G20 Antalya zirvesi sırasında Çin ile imzaladığımız mutabakat zaptı, ülkelerimiz arasındaki ikili işbirliği açısından önemli bir adım olmuştur. Kuşak ve Yol'un ana ve tamamlayıcı unsurlarından biri olmasını hedeflediğimiz Ortak Koridor'u, ülkemizde ve bölgemizde yürüttüğümüz çeşitli projelerle hayata geçirme yolunda ilerliyoruz." dedi.

 

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan çin konuşma ipekyolu açıklaması terörü yerle yeksan edecek