Çocuk 'Hayır' Diyebilmeli

TAKİP ET

Günümüzde ebeveynlerin en büyük kabusu çocuklarının cinsel istismara uğramasıdır. Cinsel istismara uğrayan çocuklar, kendilerini tam olarak ifade edemeseler de çocuk, cinsel istismar neticesinde yaşadığı travmanın etkilerini ömrü boyunca taşıyabilir.

Günümüzde ebeveynlerin en büyük kabusu çocuklarının cinsel istismara uğramasıdır. Cinsel istismara uğrayan çocuklar, kendilerini tam olarak ifade edemeseler de çocuk, cinsel istismar neticesinde yaşadığı travmanın etkilerini ömrü boyunca taşıyabilir.

Acıbadem Bodrum Hastanesi Uzman Psikoloğu Seren Öztoprak, çocuklarda cinsel istismar neticesinde oluşan travmaların, psikolojik travmalar içerisinde yaş farkı gözetmeksizin en zorlayıcı travma türü olduğuna değindi. Cinsel istismara uğrayan bir çocuğun davranışlarında ne tür değişiklikler olur?

Cinsel istismar neticesinde meydana gelen psikolojik travmanın etkisi çocukta bir ömür boyu sürer. Anne babaların kabullenmekte çok zorlandığı, kabul etseler dahi büyük bir psikolojik çöküntü yaşadıkları çocuğun cinsel istismarına, toplumun her kesiminde rastlanabilir. Uzman Psikolog Öztoprak, aileler, çocuklarını cinsel istismara karşı gözü gibi korusalar da istismar olayı yakın çevreden biri tarafından yapılıyorsa ailelerin durumu fark etmekte zorlandığını belirtti.

Cinsel istismara maruz kalan çocukların davranışsal olarak gösterdiği belirtiler yaşına göre çeşitlilik göstermektedir. Örneğin okul öncesi çocuklarda bilişsel ve dil gelişimi yeterli seviyeye ulaşmadığından dolayı kendilerini daha farklı ifade ettiklerinden anne ve babalar, cinsel istismarı ya hiç fark edememekte ya da fark etmekte çok geç kalmaktalar. Uzman Psikolog Seren Öztoprak ise ailelerin, durumu cinsel organların çevresinde meydana gelen değişiklikler ile sürekli tekrar eden idrar yolu enfeksiyonlarından ve daha birçok tıbbi şikayetlerden fark edebileceğini dile getiriyor.

Cinsel istismara uğrayan çocuklar, daha yaşamın ne olduğunu dahi anlayamadan büyük bir dehşeti yaşadıklarından ve bunu dile getirdikleri takdirde çevreden tepki göreceklerini düşündüklerinden kendilerini ifade etmek istemezler.

Böylesine acı bir olay yaşayan çocuk, utanç ve kaygı duygusu içerisinde farklı düşünceler geliştirebilir. Bu düşüncelerden bazıları ise şöyle;

‘Daha çocuk yaşta yaşamın kurbanı olduğum için ömrüm boyunca kurban olacağım.’

‘Ben bir daha kurban olmayacağım. Madem ki yaşam, kurban ve tacizcilerden oluşuyor. Bende tacizci olacağım.’

‘Başımdan geçen bu deneyimi diğer deneyimlerimle birleştirerek ikisi de olmayı tercih etmeyeceğim.’

Cinsel istismara uğrayan çocuğun psikolojik yardım alması çok önemlidir. Aksi takdirde çocuk, kişilik ve anksiyete bozuklukları, depresyon, cinsel problemler bakımından sürekli risk taşır.

Çocuğu cinsel istismardan korumanın en etkin yolu çocuğa ‘Hayır’ diyebilmeyi öğretebilmektir. Ayrıca çocuk, yanlış dokunmayı, istismarın hangi hallerde gerçekleştiğini ve buna tepki göstermeyi bilmeli ve böyle bir durumla karşılaştığı zaman güvendiği bir yetişkine durumu anlatmaları tembih edilmelidir.

Psikolog Seren Öztoprak travma çocuk cinsel istismar ebeveyn