Çipras Açıkladı: O Ülkenin İsmi Değişiyor

TAKİP ET

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından...

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından Makedonya ile ‘isim sorunu’ üzerinde anlaşıldığı açıklandı. Çipras, Makedonya hükümetiyle yürütülen müzakereler neticesinde Makedonya’nın adının ‘Republika Severna Makedonija’ yani ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ olarak değiştirilmesi yönünde karara varıldığını açıkladı.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile gerçekleştirilen yoğun telefon trafiğinden sonra anlaşmaya vardıklarını açıklayan Yunan Başbakan, Makedonya Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Yunan Başbakan Çipras, “Makedonya ile uzun yıllardan beri aramızda sorun olan isim konusunda Makedonya Başbakanı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde anlaşmaya vardık. Bu anlaşma, Yunanistan Hükümetinin tüm şartlarını ve ‘milli çizgi’ olarak değerlendirdiğimiz çerçeveyi karşılıyor. Anlaşmaya varılan isim, bütün alanlarda kullanılacağı gibi anayasal değişikliği de kapsıyor. Komşumuz Makedonya, anayasasında ülke ismini de değiştirecek şekilde değişiklik yapacak. Makedonya, gerekli anayasal değişiklikleri yaptıktan sonra anlaşma Yunan meclisi tarafından da onaylanacak.” ifadelerine yer verdi.

Yunan Başbakanı tarafından açıklanan yeni ismin Makedon Başbakan Zaev tarafından da bugünlerde açıklanması bekleniyor.

İsim Meselesi

Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu birçok ülke, Makedonya’yı anayasasındaki isim olan ‘Makedonya Cumhuriyeti’ olarak tanırken, sınırları içerisinde ‘Makedonya’ isimli bölge olan Yunanistan ise bunu gerekçe göstererek bu ülkenin isminin değiştirilmesini istiyor.

1991 yılında bağımsızlığını kazanan Makedonya’nın, Yunanistan ile arasındaki isim meselesi yüzünden Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üyeliği kabul edilmiyor.

Makedonya’nın uluslararası arenada tanınması ise 1993 yılında BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edilmesiyle mümkün olsa da güney komşusu Yunanistan’ın itirazları neticesinde geçici referans olarak ‘Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya’ (FYROM) olarak üyeliğe alınmıştı.

Yunan halkının bir kesimi ise meselenin sadece bir isim meselesi olmadığını, tarihe ve kültüre dair bir mesele olduğunu savunarak Makedon hükümetini ‘Makedon kimliğini’ çalmaya teşebbüs etmekle suçluyor.  Antik çağda Makedon Kralı Büyük İskender’in mirası, iki ülke açısından da önemli olan bir rekabete dönüşmüştü.          

Yunanistan Aleksis Çipras Makedonya BM NATO AB Büyük İskender