Cildin Erken Yaşlanmasına Neden Olan Faktörler

TAKİP ET

İlerleyen yaşla birlikte cildin alt tabakasındaki elastik yapıyı oluşturan yağ dokusunun parçalanmasının yanı sıra, nem tutma kapasitesinin azalması nedeniyle oluşan kırışıklara gün içerisinde yaptığınız alışkanlıklar neden olabilir.

Makyajın çizgilere dolması, yakın fotoğraflarda görünen çizgiler canınızı sıkıyor olabilir, peki bunların hangi sebepten ortaya çıktığını biliyor musunuz? Cildin erken yaşlanmasına sebep olan faktörleri yazımızda görebilirsiniz…

CİLDİN ERKEN YAŞLANMASINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Birçok insanın kâbusu yaşlanmak, bu doğal bir süreç ve bunu tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak gün içerisinde yapılan bazı etkenler cildin erken yaşlanmasına ve kırışıkların iyice belirginleşmesine sebep oluyor. Peki, cildin kırışmasına neden olan faktörler nelerdir?

Güneş

Yapılan araştırmalar, cildi erken yaşlandıran en önemli çevresel faktörün zararlı güneş ışınları olduğunu ve özellikle yaz güneşinden korunmamak hem cilt sağlığı hem de cilt güzelliği açısından oldukça zararlı olduğunu kanıtlamıştır. Uzun süre maruz kalınan güneş ışınları ciltte kırışıklık, kuruluk, kalıcı kahverengi lekeler, kabarık kırmızı lekeler, ton farklılıklar ve maalesef cilt kanserine bile yol açabilir.  Bu yüzden kaliteli bir güneş kremi kullanıp, şapka ile de güneşten korunmak oldukça önemlidir.

 

Sigara

Tüm vücudu olumsuz yönde etkileyen sigara, kırışıklıklara sebep olan en önemli faktörlerden biridir. Üstelik sadece içmek değil, dumanına maruz kalıp pasif içici olmak da cildin en üst tabakasında suyun tutulumunu azaltarak kırışıklıkların oluşmasını tetikliyor. Cilt sağlığının yapı taşlarından olan kolajenin de parçalanmasına sebep olarak erken yaşlanmaya sebep oluyor. Sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve hem vücut hem de cilt sağlığı için kesinlikle sigarayı bırakmalısınız.

Az Su Tüketimi 

Gün içerisinde 3 litre su içmenin sürekli önemini vurgulayan uzmanlar, cildin güzelleşmesi için de bol bol su içilmesi gerektiğini vurguluyor. Kirli hava, rüzgâr, klima ve güneş gibi cildi olumsuz etkileyen faktörler sebebiyle, günde en az 2,5- 3 litre su içmeye özen gösterin. Cildinizin içerden de nemlenmeye ihtiyacı var.

Mimikler

Farkında veya farkında olmadan yaptığınız yüz mimikleri, zamanla oturup kırışıklıklar yüzünüze yer edebilir. Çoğu zaman cilt kendini yenilediği için yeni deri hücreleri geliştikçe o ufak çizgiler de kaybolur, fakat bu yenilenme sonsuza kadar sürmez.

Yanlış Ürün Kullanımı

Kozmetik sektöründe binlerce türlü kırışıklık karşıtı adı altında uygun fiyatlı ya da yüksek fiyatlı ürünler yer alıyor. Ancak bu ürünlerin etkili olabilmeleri için cilt tipinize uygun olanlarını seçmeniz ve doğru şekilde kullanmanız çok önemlidir. Yanlış ürün seçimi cildin yıpranmasına, kırışmasına, kızarmasına, hassasiyet göstermesine hatta ciddi derecede cilt sorunları yaşamanıza sebep olabilir. Ürün kullanımına başlamadan önce mutlaka cilt tipinizin belirlenip, hangi ürünlerin uygun olup olmadığını öğrenmek için işin uzmanlarından mutlaka yardım alınmalıdır.

Stres

Günlük yaşamda stresi tamamen hayatınızdan çıkarmak pek de mümkün olmayabilir. Ancak unutmayın ki kırışıklıkların büyük sebeplerinden biri de strestir. Kırışıklıkları önlemek, cildinizi korumak için soğukkanlı ve daha sakin olmanız işe yarayacaktır.

Cildin Erken Yaşlanmasına Neden Olan Faktörler cilt yaşlanması yaşlanma