CHP'den varlık fonuna devredilen 75 milyon TL için SMA önergesi!

TAKİP ET

Sosyal medyada başlatılan, Milli Piyango'dan devreden 75 milyon TL'nin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmemesi ve paranın SMA'lı çocuklar için kullanılması kampanyası için CHP önerge verdi.

Milli Piyango'da bu yıl verilen 100 milyon liralık büyük ödül, çeyrek bilete çıkmıştı. Dörde bölünen ödülün 75 milyonunun ise Türkiye Varlık Fonu’na devredileceği açıklandı. Yaşanan gelişmenin ışığında 75 milyon TL'nin Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastaları için kullanılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Kültür-sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda kişi buna desteğini duyurmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise kampanyayı ‘ilaç şirketlerine hizmet eden bir organizasyon’ olarak nitelendirmişti.
  CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP'li vekiller kampanyanın kabul edilmesi ve bu paranın SMA hastası çocuklar için kullanılması için araştırma önergesi verdi. Araştırma önergesinde şunlar kaydedildi:
“27.12.2020 tarihinde kabul edilen ‘7262 Sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun’da yer alan:
‘MADDE 10- 2860 sayılı Kanunun 29’uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 29- Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak izinsiz yardım toplayanlara beş bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması hâlinde ise on bin Türk lirasından iki yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.

İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkân sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa beş bin Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır.’ maddelerinden anlaşılacağı üzere, internet ortamında ve sosyal medya hesaplarından duyarlı vatandaşların yardıma muhtaç hayvanlar, hasta bebek ve çocuklar için başlattıkları yardım kampanyaları artık izne tabi olacaktır.
Gerek yardıma muhtaç, şiddet görmüş, açlıktan ölmek üzere olan hayvanlara gerekse SMA’lı bebek, çocuk ya da başka hastalıklar ile mücadele etmeye çalışan vatandaşlarımıza yardım eli uzatmak amacıyla internet ortamında sürdürülen yardım kampanyalarının izne tabi olması; yaşam savaşı veren tüm hasta bebek, çocuk ve vatandaşlar ile yardıma muhtaç hayvanların hayatlarına mâl olma ihtimali taşımaktadır. İzin onayı beklenirken yaşanacak olası tüm mağduriyetlerin sorumluluğunun kim ya da kimler tarafından alınacağı izaha muhtaçtır.

Bugüne kadar çaresi olmayan bir hastalık olarak görülen SMA’nın tedavisi için şimdiye kadar geliştirilen ve onay alan üç tip ilaç bulunurken, Türkiye’de bu ilaçlardan sadece bir tanesi, Spinraza, SGK tarafından geri ödemeli olarak karşılanmaktadır. Tedavide kullanılması istenen Zolgensma adlı ilacın şu an için sadece Amerika ve Avrupa’da uygulandığı ve Zolgensma’nın piyasa fiyatının 2 milyon dolar civarında olduğu ifade edilmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı twitter hesabında, ‘Sağlık Bilim Kurullarındaki bilim insanlarınca tedavi için uygun, yerinde ve güvenli bulunan 8.920 ilaç için yılda 40 milyar TL’yi aşkın kaynak ayırıyoruz. ‘Önce insan’ diyerek, sosyal güvenlik sistemimiz ile vatandaşlarımızın her daim yanındayız.’ paylaşımı yapmıştır. Ancak 8.920 ilaç için ayrılan 40 Milyar TL’yi aşkın ödeneğin yeterli olmadığı aşikardır. Türkiye’de kimi aileler çocuklarını yurt dışında bu ilaç ile tedavi etmek yolunu seçerken, diğer taraftan bu üç ilacın da Türkiye’de uygulanan tedavi yöntemleri arasına girmesi gerektiği çağrısında bulunan aileler bulunmaktadır.

Çocuklarının tedavileri için zamanla yarışan aileler, valilikten izin sürecinin uzun sürmesi ile daha da çaresiz duruma düşeceklerini belirtmektedir. Tedavisi maliyetli, ilaçları Türkiye’de SGK tarafından geri ödemeli olarak karşılanmayan hastalıkların tedavisinin ivedi olarak yapılabilmesi amacıyla Milli Piyango’nun Yılbaşı Özel Çekilişi’nde büyük ikramiyenin çeyrek bilete isabet etmesi ve sadece bir bilet satılması nedeniyle kalan 75 Milyon TL’nin Varlık Fonu’na devredilmesi akabinde 75 Milyon TL’nin SMA Hastalarının tedavisinde kullanılması için gerekli somut adımların atılması amacıyla Anayasanın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

sma hastaları sma kampanya sma varlık fonu sma milli piyango