Bu Köyde Domates Üreterek Yılda 44 Milyon Lira Kazanıyorlar

TAKİP ET

Isparta'nın merkeze bağlı 2 bin nüfuslu Deregümü köyü, domates üretiminden yılda 44 milyon lira para kazanıyor. Domatesler köyde 1400 dönüm sera içerisinde üretilirken iç pazarın yanı sıra Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelere de ihracat yapılıyor.

Isparta'nın merkeze bağlı 2 bin nüfuslu Deregümü köyü, domates üretiminden yılda 44 milyon lira para kazanıyor. Domatesler köyde 1400 dönüm sera içerisinde üretilirken iç pazarın yanı sıra Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelere de ihracat yapılıyor.

Isparta'nın merkeze bağlı Deregümü Köyünde yıllar önce Gül ve sebze üretimi yapılırken,  2000li yılların başında kesme çiçekçilik ile örtü altı Sera üretimi yapılmaya başlandı.  Köy halkı 2004 yılında ise deneme amacıyla serada domates yetiştiriciliğine yöneldi. Köylüler domates üretiminde en iyi verim alınca bu defa domates üretimine devam etti. Köyde 1400 dönüm sera alanında dönüm başına yaklaşık 15 ton domates yetiştiriliyor ve yılda yaklaşık 21 ton domates üretiliyor. Domates üreticilerinden elde edilen gelirse yıllık 44 milyon lirayı buluyor. Köylüler ürettikleri domatesin bir bölümüne Yurtiçi piyasada satarken bir bölümünü ise ihraç ediyor.

FİYATI KOMİSYON BELİRLİYOR
Köyde üretilen domatesin fiyatı ise haftada 3 defa toplanan komisyon tarafından belirleniyor.  Komisyonu muhtar başkanlık ederken,  tüccarlar ve üreticilerde toplantılara katılıyor. komisyon domates fiyatını belirlemede iç piyasadaki fiyatları baz alırken iç piyasaya satış yapılacak sana sesle ihraç edilecek yeşil domatesin fiyatı belirlendikten sonra köy anons sistemi ile üreticileri duyuluyor.  taban fiyatının belirlenmesinin ardından üreticiler bu fiyatı baz alarak satışlarını gerçekleştiriyor.

'DÖNÜM BAŞINA ORTALAMA 15 TON ÜRÜN ALIYORUZ'
Köyde Şu anda 1400 dönüm domates serası bulunduğunu belirten 2000 nüfuslu köyü muhtarı Osman Katırcı, "Domateste dönüm başına ortalama 15 ton ürün alıyoruz. Aldığımız bu ürünleri ağırlıklı olarak iç piyasada pazarlıyoruz. 2- 3 tane de ihracatçı firmanın bulunduğu köyümüzde yılda 44 milyon liralık domates üretimi yapılıyor. Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan gibi Asya ülkelerine de domates gönderiliyor. Hatta hacılarımızın bile yiyecekleri domates köyümüzden gidiyor. Bu da bize gurur veriyor"  şeklinde konuştu.

'İŞÇİ BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ'
Köyde hasat döneminde sezonluk işçilerin bulunduğunu söyleyen ve nüfusun 2500’e ulaştığını kaydeden muhtar, "Köyde bir hareketlilik ve ekonomik bir gelişme kendini gösteriyor. Üretim döneminde işçi bulmakta zorluk çekiyoruz. Suriyelilerle açığı kapatıyoruz"  ifadelerini kullandı.

'ÜRÜN KALİTELİ OLUNCA KİMSEDEN ŞİKAYET ALMADIK'
Köyden Uzun yıllardan beri domates ihracatı yapan firmanın bölge sorumlusu Deniz Zabunoğlu ise yaptığı açıklamada, "Burada yaptığımız domatesi Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Firma olarak sadece biz 7- 8 bin ton ihracat yapıyoruz. İhracat konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz, ürün kaliteli olunca kimseden şikayet almadık" dedi.

 

ısparta köy deregümü köyü domates üreticiliği serada domates son dakika