Bu Balıkları Yiyen Ölüyor!

TAKİP ET

Aydın'a bağlı Söke ve Didim ilçeleri arasında akan Büyük Menderes Nehrinde meydana gelen balık ölümlerinin nedeni henüz tespit edilemedi.

Aydın’a bağlı Söke ve Didim ilçeleri arasında akan Büyük Menderes Nehrinde meydana gelen balık ölümlerinin nedeni henüz tespit edilemedi. Bölgede geçimini balıkçılıkla sağlayan vatandaşlar ise yaşanan balık ölümleri karşısında tepkili. Nehirde ölen balıkları yiyen martılarında öldüğü gözlerden kaçmadı.

Büyük Menderes Nehrinde bu hafta yaşanan toplu balık ölümleri geçimini balıkçılıktan sağlayan vatandaşları olumsuz etkilerken, yaşanan toplu balık ölümlerinin nedeni Aydın halkı tarafından da merak ediliyor. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince ölen balıklardan alınan numuneler üzerinde yapılan incelemeler neticesinde balıkların neden öldüğü henüz belirlenemedi. Vatandaşlar ise yaşanan balık ölümlerinin zirai ilaçlar ya da fabrika atıklarından kaynaklandığını ileri sürüyor.

Toplu balık ölümlerinin en fazla bölgede balıkçılıkla geçimini sağlayanları olumsuz etkilediğine değinen Erkan Çiçek, “Bende balıkçılıkla geçimimi sağlamaktayım. Orman görevlileri ile Balıkçılık ve Su Şube Müdürlüğü ekipleri, nehirde gece avlanan balıkçıları yakaladıkları zaman malzemelerine el koydukları gibi 2-3 bin TL para cezası kesiyorlar. Bu ekiplerin şu an nerede olduğu merak ediliyor? Balıkların zehirlenmesine yol açan fabrikalara niçin müdahalede bulunulmuyor? Kendimizi bildik bileli balıkçıyız. Ekmek paramızı buradan maalesef kaçak olarak kazanıyoruz. Balık avlamak için gece 2-3 gibi buraya geliriz. Buradan geçimini sağlayan 1500 civarında balıkçı var.” şeklinde konuştu.

Martılar Telef Oluyor

Toplu balıkları ölümleri çevrede pis kokuya neden olduğu gibi ölen balıkları yiyen martılarda telef oluyor. Toplu balık ölümlerinin neden kaynaklandığına dair Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri tarafından başlatılan incelemeler devam ediyor. 

Aydın Büyük Menderes Nehri balık zirai ilaç martı