Bolu'da 148 kişinin şebeke suyu yüzünden zehirlendiği olayda ölen kişinin kanında arsenik bulundu

TAKİP ET

Bolu'nun Yuva köyünde 1 kişinin yaşamını yitirdiği ve 148 kişinin ise tedavi altına alındığı zehirlenme olayına ilişkin, zehirlenmelerin sudan kaynaklı yaşandığı tespit edildi. Su sebebiyle hayatını kaybeden Eyüp Ertem'in kanında ise arsenik olduğu fark edildi. 

Bolu'nun Yuva köyünde yaşanan olayda 1 kişinin yaşamını yitirdiği toplamda ise 148 kişinin zehirlendiği olay hakkında köy muhtarı, İl Özel İdaresi genel sekreteri, su ve kanalizasyon işlerinden sorumlu birim yetkilisi ve elektrik teknikerine yönelik soruşturma açıldı. 

Hastaneye sevk edilen çocuklar ile yetişkinlerin ilk bulgulara göre, sudan zehirlendiği fark edildi. Tetkikler neticesinde çocuklarda bağırsak enfeksiyonu olduğu fark edildi. Bazı hastalarda ise ishal sebebiyle böbrek yetmezliği meydana geldi. Hastaların bir bölümüne ise diyaliz tedavisi uygulandı. 148 kişinin zehirlenme olayına ilişkin, 49 yaşındaki Eyüp Ertem geçen sene 23 Temmuz'da yaşamını yitirdi. Diğer hastalar ise tedavilerinin ardından taburcu edildi. Ertem'in ölüm sebebi ise halk arasında 'koli basili' olarak bilinen enfeksiyonuna bağlı olarak 'Hemolitik Üremik Sendrom' (böbrek rahatsızlığı) ve gelişen nedenlerden dolayı yaşandığı ifade edildi. Öte yandan su ile Ertem'in kanında arsenik olduğu tespit edildi. 

Olaydan sonra köyün içme suyu şebekesi yenilendi. Olaya ilişkin Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan adli süreç halen devam ediyor. Soruşturmada köy muhtarı, İl Özel İdaresi genel sekreteri, su ve kanalizasyon işlerinden sorumlu birim yetkilisi ve elektrik teknikerine yönelik soruşturma izni verildi. Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, konu hakkında yetkili kişiler için de soruşturma izni talep etti. Personel hakkında soruşturma izni verilip, verilmeyeceği Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin soruşturması neticesinde belli olacak. 

Bolu su şebekesi zehirlenme