Böbreğini satmak isteyen kişi ile alıcı hapis cezası

TAKİP ET

İstanbul'da böbreğini satmaya çalıştığı öne sürülen kişi ile alıcının yargılandığı davada mahkeme heyeti, 2 sanığa 'organ ticareti yapmak ve aracılık suçuna teşebbüs' suçlamasıyla birer yıl hapis cezasına hükmetti. 

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına sanıklar Emrah Z. ve Orhan T. ile avukatları salonda hazır bulundu. 

Son savunmalarını yapan şahısların ardından dosyaya bakan mahkeme, sanıkların 'organ ve doku ticareti yapmak' suçlamasıyla beşer yıl hapis cezası verilmesine hükmetti. 

Sanıkların eyleminin teşebbüs aşamasında kalması ve yargılama sürecinde pişmanlık göstermesi nedeniyle mahkeme, Emrah Z. ile Orhan T'nin 'organ ticareti yapmak ve aracılık suçuna teşebbüs' suçlamasıyla birer yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti. 

İDDİANAME 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 'ihbar eden' sıfatı ile yer aldı. 

Böbrek nakline ihtiyacı olan 65 yaşındaki Orhan T. ile bağışçı adayı 34 yaşındaki Emrah Z'nin 'akrabalık dışı organ nakli' için 2019 tarihinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İl Etik Komisyonu'na başvurdukları belirten iddianamede, başvurunun komisyon toplantısında konuşulduğu Emrah Z'nin vermiş olduğu telefon numarası araştırıldığında ise alıcı ile verici arasında "etik olmayan bir durum" olduğunun tespit edildiği ifadeleri yer aldı. 

İddianamede, Emrah Z'nin, sağlık kuruluna vermiş olduğu telefon numarası ile "Acil. Böbreğimi satmak istiyorum" şeklinde pek çok ilan açtığı tespit edildi. 

SANIĞIN SAVUNMASI 

Sanık Orhan T. ise konuya ilişkin savunmasında, "Böbrek hastasıyım. Şu an bile haftada 3 gün diyalize gidiyorum. Yakınlarımın böbrekleri bana uymadı. Oğlumun yanında çalışan diğer sanık Emrah Z, bana böbreğini vermeyi kabul etti. Karşılığında da herhangi bir para istemedi. Beraber hastaneye müracaat ettik. Yasaya uygun değilmiş, böbrek nakli olmadı. Bu iş için Emrah'a para vermedim" dedi. 

İstanbul nakil böbrek