BM Filistin Özel Raportörü: Gazze Nüfusunun Büyük Kısmı Soykırıma Maruz Kalıyor

TAKİP ET

Gazze nüfusunun önemli kısmının soykırıma maruz kaldığını ifade eden BM Filistin Özel Raportörü, İsrail ordusunun sivilleri bombalamayı bir an evvel bırakması gerektiğini ifade etti.

BM Filistin Özel Raportörü, "Abluka altında olan Gazze Şeridi'nde yaşayan halkın yaşam kaynaklarının kesilmesi ve aç bırakılması savaş suçudur. Eğer kasıtlı yapılıyorsa da bu bir insanlık suçudur." açıklamasında bulundu. 

Açıklamasında Gazze halkının önemli kısmının israil tarafından soykırıma maruz kaldığını ifade eden BM Filistin Özel Raportörü, İsrail'in bir an evvel sivilleri bombalamayı bırakması gerektiğine açıkça vurgu yaptı. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından da Gazze'de insani durumun aşırı seviyede endişe verici olduğu ve tehlikeli şekilde kötüleştiği, sağlık sektörünün ise çöküşün eşiğinde olduğu açıklanmıştı.  

Gazze'de Hastaneler Maksimum Kapasitede

Gazze'de hastanelerin tam kapasiteye ulaştığına değinen BM Filistin Özel Raportörü Albanese, "Hastalar aynı yatağı paylaşmakta, yerde yatmakta ve ilaç bulunmamaktadır." dedi. 

Gazze Şeridi'ne halihazırda girmenin imkansız olduğunu ifade eden Albanese, Gazze Şeridi'ndeki insani durumu tanımlarken tam bir felaket ifadesini kullandı. 

Çatışmaların beşinci gününe gelindiğini ifade eden Albanese, "İnsani hukukun bütün kuralları ihlal edilmektedir." dedi. 

İnsani Koridora Gereksinim Var

Gazze Şeridi'nde insani koridor oluşturulması gerektiği yönündeki taleplere de değinen Albanese, "Benim bildiğim kimse tarafından bu konunun aktif görüşülmediğidir." ifadesini kullandı. 

Gazze Şeridi'ndeki yaralılar ve sağlık durumu kritik olanlar için insani koroidora acil gereksinim duyulduğuna vurgu yapan Albanese, İsrail'e sivil nüfusu bombalamayı bırakması gerektiği yönünde çağrı yaptı. 

Bölgede ateşkesin şart olduğuna, yardım sağlanması gerektiğine de değinen Albanese, "Esir alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır. İşgal altında olan Filistin bölgeleri içinde koruyucu bir güç kurulmalıdır. Bunun kurulmasına öncelik verilmelidir." açıklamasında bulundu. 

Filistin Devleti İsrail savaş sağlık Gazze Şeridi mesut yılmaz soykırım yorumu soykırım