Bitki Çayı Nasıl Demlenir?

TAKİP ET

Neredeyse her bitkiyi çay olarak tüketiyoruz ve bu bitki çaylarının insan sağlığına onlarca faydası bulunuyor. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi, bitki çaylarının da çok fazla tüketimi zararlı olsa da, aşırıya kaçmadan günde 2-3 fincan tüketeceğiniz bitki çayı, sizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getirecektir.

Peki, bitki çaylarının faydalarını kaybetmeden, doğru demleme nasıl olmalı? Hangi çayı kaynatmalı, hangisini sadece sıcak suda bekletmeli? Sizler için araştırdık.

BİTKİ ÇAYLARI NASIL HAZIRLANIR?

Bitki çaylarını marketlerde satılan hazır poşet çaylar yerine, kendimiz evde taze olarak hazırlamamız her zaman daha doğru olandır, doğru demleme şekli ise şöyledir;
Yeşil çay; Yeşil çayı demlemek için 200 ml kadar suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar yeşil çay eklemeniz yeterli olacaktır. Suyun sıcaklığı 80 ila 85 derece arasında olması gerekir. Bu dereceyi yakalamak için kaynayan suyu 5 dakika kadar bekletmeniz yeterli olacaktır. 
Yeşil çay demlendikten sonra 5 dakikayı geçirmemeli, en fazla 2 ila 5 dakika arasında bitkiyi çaydan çıkarmalısınız. 
Demlediğiniz yeşil çay kaliteli ise aynı çayı 3 defa daha demleyebilirsiniz.
Ihlamur; Ihlamur demlemek tıpkı siyah çay gibi demlenir. Bir tutam ıhlamurun üzerine yeteri miktarda sıcak su ekleyip 10 dakika kadar beklenir. Ihlamur ocakta kaynatılmaz. Dilerseniz içine limon yada tarçın kabuğu atabilirsiniz.
Masala çayı; Masala çayı, Hindistan’a özgü baharatlar ve süt ile yapılan orada oldukça popüler olan bir çaydır. Bu çay kışın ısınmaya ve beyin faaliyetlerinin harekete geçmesine yardımcı olur. Bu çaydaki baharat oranı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.
Masala çayı hazırlamak için 400 ml kadar süt ile 200 ml kadar kaynamış su iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım kaynatılmadan biraz ısıtılır. Daha sonra içerisine 1 yemek kaşığı kadar siyah çay ilave edilir ve istenirse bir miktar da şeker ilavesi yapılır. Daha sonra 10 tane kakule ile 3 tane karanfil tomurcuğu, 3 tane yenibahar, 3 tane zencefil, rende Hindistan cevizi ve yarım tatlı kaşığı kadar da tarçın eklenir ve 5 dakika boyunca haşlanır. Masala çayının özelliği ne kadar çok haşlanır ise o kadar koyu kıvama gelir. Demleme sonrasında çay ateşten alınır ve bardaklara konup servis yapılır.

BİTKİ ÇAYI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALAR

Hangi bitki çayını demlerseniz demleyin dikkat etmeniz gereken nokta kullandığınız suyun temiz olmasıdır. Tam kıvamında aromalı çay için ilk kural budur. Çay demlemek için kullanılan su hem klorsuz hem de katkısız olmalıdır.

BİTKİ ÇAYI DEMLERKEN KALİTELİ BİR ŞİŞE SU KULLANMAYA ÇALIŞIN

Bitki çayın lezzetini arttırmak için cam veya porselen demlik kullanın. Kullandığınız bu demlik sadece bitki çayı demliğiniz olsun, diğer türlü siyah çaya bitki çayları kokusu sineceği için tavsiye etmiyoruz. 

bitki çayı kaç dakika demlenir bitki çayı malzemeleri karışık bitki çayı tarifleri kış çayı nasıl demlenir bitki çayı demliği nasıl kullanılır poşet bitki çayları nasıl demlenir ıhlamur nasıl demlenir bitki çay demlendikten s