BDDK, Tüketici Kredilerinin Vadesini Yeniden Düzenledi! Tüketici Kredileri Azami Kaç Ay Oldu?

TAKİP ET

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), bankalar tarafından kullandırılan kredilerin vadelerine yönelik yeni yönetmelik taslağı hazırlandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), bankalar tarafından kullandırılan kredilerin vadelerine yönelik yeni yönetmelik taslağı hazırlandı. Buna göre belirli ürünler haricinde tüketici kredilerinin vadeleri 36 aydan fazla olamayacak.

BDDK'nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağına göre binek araç alımlarında bankalar tarafından kullandırılacak taşıt kredisi ve taşıt teminatlı tüketici kredilerinde ya da finansal kiralamalarda, kullandırılacak kredi miktarının alınacak taşıtın değerine oranı nihai fatura tutarının 120 bin TL ve altındaki tutarlar için yüzde yetmişi geçemeyecek. Binek araçlardaki nihai fatura tutarı 120 bin TL’yi geçtiği takdirde 120 bin TL’ye kadar olan tutar için oran yüzde yetmiş, 120 bin TL’nin üstündeki tutar için ise yüzde elli olacak. İkinci el binek araçlarda ise kasko değeri, taşıtın değeri olacak.

Bu tutarlara, 01/01/2019 tarihi baz alınarak her sene enflasyon sepetine giren dizel ve benzinli otomobil fiyatlarındaki ortalamanın yıllık artış oranı esas alınacak. Konut satın alımlarında ve konut tadilatlarında söz konusu konutun 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684’üncü maddesi uyarınca bütünleyici parçası niteliğini taşıyacak şekilde mal veya hizmet alımlarında kullandırılacak tüketici kredisi, konutların finansal kiralama maksadıyla tüketicilere kiraya verilmesi, gayrimenkul maksatlı yapılan diğer alım kredileri, eğitim ve öğretim ücretlerini finanse etmek maksatlı kullandırılan krediler ve kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçları finanse etmek maksatlı doğrudan ilgili kamu kurum ve kuruluşunun hesabına yatırılması koşuluyla kullandırılan krediler ve bu kredileri yeniden finanse etmek maksatlı kullandırılan krediler haricinde tüketici kredilerinde azami vade 36 ayı, taşıt kredileri ve taşıt teminatlı kredilerde azami vade 48 ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı için kullanılan kredilerde azami vade 12 ayı geçemeyecek.

BDDK kredi kredi kartı vade konut kredisi taşıt kredisi