Bayburt'ta yıkılıp yeniden inşa edileceği öğrenilen cami ilçe halkını birbirine düşürdü

TAKİP ET

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde 1959 senesinde yapılan Aydıntepe Merkez Cami'nin yıkılıp tekrardan inşa edileceği gündeme gelince Aydıntepe halkı arasında anlaşmazlık yaşandı.

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde 1959 senesinde yapılan Aydıntepe Merkez Cami'nin yıkılıp tekrardan inşa edileceği gündeme gelince Aydıntepe halkı arasında anlaşmazlık yaşandı. Vatandaşlar arasındaki tartışma büyüyünce ilçe kaymakamı çareyi Aydıntepe halkını sandığa davet etmekte buldu.

Oylama yapıldı

Aydıntepe ilçesinde halk arasındaki yaşanan tartışmaya son noktayı Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın koydu. Caminin akıbetini Aydıntepe halkının belirlemesi için oylama yapılacağını duyurdu. Alınan bu karar üzerine Aydıntepe Merkez Cami'nin bahçesinde sandık kuruldu ve vatandaş oyunu kullandı. Kullanılan oy pusulasının üzerinde,  "Caminin tadilattan geçirilip düzenlenmesini istiyorum" ve "Caminin yıkılıp yeni bir proje ile yapılmasını istiyorum" şeklinde iki seçenek bulunuyor. Aydıntepe halkı arasında tartışmalara sebep olan karar için katılım oldukça fazlaydı.  4 saat süren seçimde 385 kişi oyunu kullandı. Sandık açıldığında 247 kişinin caminin yıkılıp yeniden inşa edilmesini isterken, 114 kişi caminin yıkılıp yeni bir proje ile yapılmasını istiyorum oldu. 24 kişinin kullandığı oy ise geçersiz sayıldı.

Halkın fikrini almadan hareket etmek istemedik

Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın konuyla ilgili halkın fikrini almadan hareket etmek istemediğini belirtirken sözlerine şu şekilde devam etti; "Aslında burası şu anda yıkım aşamasına gelmiş ancak vatandaş arasında büyük bir tartışma konusu. Caminin 60 yılda olsa ilçenin hafızasında bir yer ettiği, ufak tefek tadilat işlemleriyle caminin kurtarılmasının mümkün olduğu konusunda bir talep var. Ancak diğer taraftan da caminin yıkılıp ilçenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir cami yapılması konusunda halkın görüşü var. Dernek aslında caminin yeni proje konusunda her şeyi hazırlayıp tam işlemlere başlarken, ben son olarak halka bunun sorulması gerektiğini, bunun çok kritik bir karar olduğunu, geri dönüşü olmayan bir karar olduğunu belirterek, halka bir soralım ondan sonra dernek bu konudaki kararını kesinleştirsin diye bir faaliyete giriştik ve halk oylaması yapılmasına karar verdik" diyerek konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Umarım bu karar ilçemiz için hayırlı olur

Oylama ile akıbeti belli olan Aydıntepe Merkez Cami’si ile Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın sandıktan çıkan sonuç için, "Aydıntepe halkı da burada caminin yıkılıp baştan yapılması konusunda yada ufak tadilatla caminin biraz daha iyileştirilmesi konusunda bir görüş beyan edecek. Bu görüşe göre de cami derneği ona göre bir uygulama yapmaya karar verecek. Bu konuda nasıl bir karar alınırsa bu uygulayıcı arkadaşların elini de biraz daha rahatlatmış olacak. Onlara destek olmuş olacak. Umarım bu karar ilçemiz için hayırlı olur." Şeklinde konuştu. Caminin yıkılıp yeni bir proje ile yapılmasını isteyen belli bir kesim ise sandıktan çıkan karar için hayırlı olması temenni etti.

bayburt aydıntepe mustafa akın