Batman'da kuzenlerin boğulması sonrası DSİ uyarı yaptı: "Tesislere giriş kesinlikle yasaktır!"

TAKİP ET

Batman'da, 2 gün önce kuzenler Elifnur (13) ve Ceren Bağdu'nun (13) baraj gölünde boğulması üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) 103'üncü Şube Şefliği bir yazılı açıklama daha yaparak uyarıda bulundu.

Açıklamada, "Baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanalları yüzmek ve serinlemek için son derece uygunsuz ve tehlikeli tesisler olup, bu tesislere herhangi bir maksatla girilmesi kesinlikle yasaktır" denildi. Olay, 17 Haziran'da Çayüstü köyünde Batman Baraj Gölü kıyısında meydana geldi. Ceren Bağdu, iddiaya göre oyun oynarken dengesini kaybederek suya düştü. Kuzeninin çırpındığını gören Elifnur Bağdu da hemen suya atladı. Ne yazık ki, iki kuzen suya kapılarak gözden kayboldu. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ancak, suya düştükleri bölgede bulunan kuzenlere yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Elifnur ve Ceren'in cansız bedenleri, olay yerinde yapılan incelemenin ardından Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından kuzenlerin cenazeleri Beşiri ilçesi, Örmegöze köyünde defnedildi. Kuzenlerin boğulmasının ardından DSİ 103'üncü Şube Şefliği, baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanalları gibi alanlara girişin yasak ve tehlikeli olduğunu bir kez daha hatırlatan bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Ne yazık ki, 2 vatandaşımız boğularak hayatını kaybetti. Sulama kanalları da benzer tehlikeler barındırmakla birlikte kendine has riskler de taşımaktadır. Sulama kanalları, trapez kesitli yani 'V' harfine benzer şekilde yan duvarları eğimli olarak inşa edilmiştir. Dolayısıyla bu kanala giren bir kişi kanaldan çıkmakta zorlanacaktır. Üstelik kanalın yan duvarları yosunlanma sebebiyle kaygan olduğundan bu zorluk daha da artmaktadır. Öte yandan, sulama kanallarına bırakılan suyun akış hızı yüksek olduğundan, profesyonel yüzücü bile olsa baş etmenin mümkün olmadığı vurgulandı.

Açıklamada şunlar belirtildi: "Baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanalları yüzmek ve serinlemek için son derece uygunsuz ve tehlikeli tesislerdir. Bu tesislere herhangi bir amaçla girilmesi kesinlikle yasaktır." DSİ olarak okullarda eğitim çalışmaları yürütüldüğü, basın ve yayın organları aracılığıyla bilgilendirme yapıldığı ve söz konusu tesislere girişi engellemek için fiziki tedbirler alındığı ifade edildi. Bununla birlikte, vatandaşların da bu tip girişimlere şahit olduklarında gerekli uyarıları yapması ve sonuç alınamaması durumunda yetkililere bildirmesi önemle vurgulandı. Son olarak, DSİ yetkilileri vatandaşlardan suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu konusunda özellikle anne-babaların çocuklarını uyarmalarını ve hafta sonu meydana gelen olayda olduğu gibi baraj, gölet ve sulama kanallarına yakın mesafede bulunmamaları konusunda bilinçlendirilmelerini istedi. Bu uyarıların hayati önem taşıdığı belirtildi. 

Batman DSİ boğulma küçük çocuklar ölüm haberi