Başkanlık Değil Diktatörlük!

TAKİP ET

AKP'nin tekrardan gündeme getirdiği Başkanlık Sistemi hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı ve eski CHP Milletvekili Rıza Türmen çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türmen; getirilmek istenen sistemin başkanlık değil diktatörlük olduğunu belirtti.

AKP'nin 1 kasım seçimlerindeki başarısının ardından yeniden Başkanlık sistemi gündeme gelmeye başladı. AİHM eski yargıcı ve CHP eski Milletvekili Rıza Türmen, "kimse oyuna gelmesin" diyerek vatandaşları uyardı. Türmen, Cumhurbaşkanı'nı meclisin seçmesi gerektiğini ve yetkilerinin de mutlaka azaltılması gerektiğini belirtti. Başkanlık Sistemi yeniden gündeme gelirken; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı ve CHP Eski Milletvekili Rıza Türmen, konu hakkında çarpıcı bir açıklama yaptı: "AKP’nin getirmek istediği sistemin adı başkanlık değil, diktatörlüktür. Bu konuda kimse oyuna gelmesin…" diyen Türmen, şunları dile getirdi. DİKTATÖRLÜĞE GİDEN YOL Başkanlık sistemine uymuyor: AKP’nin getirmek istediği sistem başkanlık sistemi değil, diktatörlüğe giden bir yol açıyor. Çünkü başkanlık sisteminde yasama ve yürütme birbirinden ayrıdır. AKP’nin önerisinde ise başkan parlamentoyu feshedebiliyor. Başkan, ülkeyi kararnamelerle yürütme yetkisine sahip olacak. Üst düzey bürokratları atayabilecek. Yargı organlarına yapılacak atamalarda çok geniş yetkileri bulunacak. Sistem Tıkanacak: ABD sistemine benzer başkanlığa geçilmesi çok zor. ABD’de başkanlık sistemi belirli bir demokrasi sonucu doğmuştur. Orada parti içi disiplin çok gevşek. Orada başkanla Meclis’teki çoğunluk farklı olsa bile sistem tıkanmıyor. Bizde ise bu mümkün olmaz. Örneğin çoğunluk CHP’li olsa, AKP’li başkanla hemen tıkanma yaşanır. Başkanlık sisteminde kazanan her şeyi kazanır. Kazanmayan her şeyi kaybeder. Oysa mevcut parlamenter sistemde kaybeden ana muhalefet olur. Bu durum kutuplaşmayı artırır, mevcut kutuplaşmayı daha da sertleştirir. Türkiye’de ABD’de olduğu gibi özgür basın mı var? Yargı, ABD’deki gibi bağımsız kalabilir mi? Bir Adama Güç Vermek: Tanzimat’tan bu yana demokratik alışkanlığımız parlamenter sistemdir. Bir adama daha fazla güç vermek için bu kadar siyasal, kurumsal değişikliklere gerek yok. Böyle bir değişikliğin ülkemiz açısından bedeli de çok ağır olur. Geriye Değil İleriye: Cumhurbaşkanını eskiden olduğu gibi yine parlamento seçmelidir. AKP’liler bunun ‘geriye gidiş’ olacağını belirtiyorlar. Oysa parlamenterler de halkın temsilcileridir. Parlamentonun cumhurbaşkanını seçmesi geri adım değil, ileri bir adımdır. Bozukluğu düzeltmek için daha fazla mı bozmak gerekiyor? Cumhurbaşkanının yetkilerini de azaltmak lazım.

AKP Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı baskanlik-sistemi başkanlık değil diktatörlük Başkanlık sistemi gelecek mi başkanlık sistemi nedir Başkanlık sisteminin ardından ne var Başkanlık sisteminin zararları CHP cu