Başkan Erdoğan'dan Önemli Açıklamalar: İdlib'ten Kaçanlar Büyük Oranda Türkiye'ye Gelecek!

TAKİP ET

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan'a yaptığı ziyaret dönüşünde uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. İdlib konusundan, Rahip Brunson'a, FETÖ'den Amerika ile yaşanan krize kadar birçok önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, gelecek seçimlerde MHP ile 'Cumhur İttifakı'nın devam edebileceğini belirtti. İşte tüm detaylar…

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’a yaptığı ziyaret dönüşünde uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. İdlib konusundan, Rahip Brunson’a, FETÖ’den Amerika ile yaşanan krize kadar birçok önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, gelecek seçimlerde MHP ile ‘Cumhur İttifakı’nın devam edebileceğini belirtti. İşte tüm detaylar…

Kırgızistan’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Türkiye’ye dönen Başkan Recep Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, İdlib konusunda kritik açıklamalarda bulundu.

AF KONUSUNDA NET AÇIKLAMA

2019 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi MHP ile yeniden ittifak yapılabileceğini aktaran Erdoğan, MHP’den gelen af çağrısına ise net şekilde yanıt verdi. Devlete karşı işlenen suçlarda devletin affedici olabileceğini söyleyen Erdoğan kişilere karşı işlenen suçlarda devletin affedici yetkisinin olmadığını belirterek af konusunun gündemlerinde yer almadığını belirtti.

‘O ADAMIN ABD’DEN BİZE İADESİNİ İSTEDİK’

FETÖ konusunda da açıklamalara yer veren Erdoğan, FETÖ’nün dünyada 160 ülkeye sızmış durumda olduğunu ve bunun sadece Müslümanların ağırlıklı olduğu ülkelerde değil Müslüman, gayri Müslim fark etmeksizin her yere sızmış olduklarını aktardı. Örgüt ele başı Fethullah Gülen’in Türkiye’deki mahkemelerde ağırlaştırılmış müebbetten müebbede kadar değişik cezalara mahkum olduğunu aktaran Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşmasının olduğunu yeniden hatırlatarak, ‘O adamın ABD’den deport edilmesini, bize iadesini istedik. Obama döneminden beri istedik. Ama hala olumlu bir yanıt alamadık.’ dedi.

‘KAÇABİLECEKLERİ YER YİNE TÜRKİYE’

İdlib konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bölgede 12 gözlem noktası bulunduğunu ve bölgede yer alan güvenlik güçlerinin kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Öte yandan Türkiye’nin şu anda Rusya ile olan iş birliğinin öneminin büyük olduğunu söyleyen Erdoğan, silahlı kuvvetler, Savunma Bakanı ve istihbaratların bunu aynı şekilde sürdürdüğünü belirtti. İdlib’te 3,5 milyon insanın yer aldığını vurgulayan Erdoğan, ABD’nin Rusya’ya Rusya’nın ise ABD’ye topu attığını ancak bölgeye füze yağdırılacak olması durumunda çok ciddi bir katliam yaşanacağını dile getirdi. Öyle bir durum yaşanması durumunda ise İdlib’ten kaçan sivillerin büyük oranda Türkiye’ye geleceğini belirten Erdoğan, bunun da yeni bir sıkıntı meydana getirebileceğini söyledi. Türkiye’nin İdlib haricinde Tel Rıfat’a ve Menbiç’e yönelik olan çalışmalarının da aynı şekilde devam ettiğini aktaran Erdoğan, İdlib konusundaki görüşmelerin üçüncü safhasının tamamlandığını belirtti. 7 Eylül’deki Tahran Zirvesi’ne dikkat çeken Erdoğan, bu zirvede bu konunun çok daha olumlu bir noktaya taşınacağını ve bunun Astana’nın devamı olduğunu dile getirdi. 

‘İDLİB’TEKİ DURUM ÖNEM ARZ EDİYOR’

Tahran Zirvesi’nin çok büyük önem taşıdığını belirten Erdoğan, şu anda İdlib’te çok acımasız bir süreç işletildiğini aktardı. Bölgede bir felaket yaşanması durumunda burada bulunan insanların birinci derecede kaçabilecekleri yerin yine Türkiye olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘Bizim belli şeyler çözüldü, artık Türkiye’den geri dönüşler başladı havasında olduğumuz bir dönemde, şimdi bu tür bir risk gündemde.’ ifadelerini kullandı. 

‘TÜRKİYE BİR HUKUK DEVLETİDİR’Tahran 

Rahip Brunson hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan, ‘İzmir’deki hadisede hukuki süreç devam ediyor. Biz başından beri hukuki sürecin işletilmesini  savunduk ve savunuyoruz. Bizim hukuk dışı bir talebi yerine getirmemiz mümkün değildir. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olarak hukukun gereği neyse yerine getirilir. Kusura bakmasınlar, hukuk dışı bir şey kabul edilemez.’ dedi. ABD’nin hala olumlu bir adım atmadığını dile getiren Erdoğan, ‘İzmir’deki hukuki süreci adeta yok saymaları ve emrivaki tavır sergilemeleri hoş değil. Böyle tehditlerle bir yere varılamaz. Türkiye bir hukuk devletidir.’ dedi. 

Erdoğan İdlib Rusya ABD Brunson Kırgızistan Af MHP İttifak Açıklama Gazete Tahran Zirvesi Sivil Türkiye İran