Bakan Kurum: Orta gelir grubuna yönelik konutlar 2023 yılı başında açıklanacak

TAKİP ET

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, yaptığı konuşmasında, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz orta ve orta üstüne hitap eden bir projemiz var. Bu projemizin tüm detaylarını artık tamamladık. İnşallah yıl sonu, 2023'ün başı itibarıyla bu projemizi de aziz milletimizle paylaşacağız' ifadelerini kullandı.

Bakan Murat Kurum, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nca ATO Conresium’da gerçekleşen ‘İmkon Yapı Bazaar Gayrimenkul, Yapı ve İnovasyon Zirvesi' ve fuarının açılışın etkinliğinde açıklamalarda bulundu.

Türkiye Mekansal Strateji Planı Şubat'ta duyurulacak. Bakan Kurum, 4 yıl önce başlattıkları Türkiye Mekansal Strateji Planı çalışmasının tamamlandığını ifade ederek, "Türkiye Mekansal Strateji Planımızı tüm bakanlıklarımız, belediyelerimiz, STK'larımız, meslek odalarımızın görüşleri çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle hazırladık. Önümüzdeki şubat ayında da kamuoyuyla paylaşacağız. Türkiye Mekansal Strateji Planı 2053 vizyonu iklim değişikliğiyle ilgili hedeflerimizi içeriyor. Bu plan ülkemizin 50 yılını, şehirlerimizin kalkınmasını, ekonomimizin ilk 10 ekonomi arasına girmesini sağlayacak ve yatırımların doğru alanlarda, doğru yerlerde yapılmasını öngörecek, yaşanabilir, yenilikçi, dayanıklı ve sürdürülebilir olacak." dedi.

'BUGÜNE KADAR 3,2 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLADIK'

Kurum, Türkiye'nin muhteşem bir coğrafyasının olduğunu vurgulayarak pek çok zorluklarında olduğunu ve mücadele edildiğini, bu zorlukların başında ise depremin geldiğini belirtti. Kentsel dönüşüm seferberliğini kararlılıkla devam ettiklerini belirten Bakan Kurum, "Depremle mücadele terörle mücadele kadar önemlidir. Biz bu konuyu siyaset üstü görüyoruz. 13 milyon vatandaşımızı güvenli, sağlıklı, iklim dostu konutlara yerleştirdik. Şu anda halihazırda deprem dönüşümüne girmesi gereken konutlarımızla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hedefimiz 2035 yılına kadar dönüşüme girmemiş hiçbir alan kalmasın istiyoruz" şeklinde konuştu.

KAMU BİNALARINDA ENERJİDE 115 MILYONLUK TASARRUF

Enerji tasarrufu hakkında da konuşan Bakan Kurum, "Bu projemizle 81 ilimizde yer alan kamu yapılarımızın enerji etüdünün projelendirilmesi, uygulaması ve enerji sürekliliğinin izlenmesi de dahil tüm teknik çalışmaları yaptık. Bugüne kadar 565 kamu binasında enerji verimliliği projesini başlattık. Bu binalarımızda ortalama yüzde 46 enerji verimliliği sağladık. Bugüne kadar da 115 milyon liralık tasarruf ettik" ifadelerini kullandı.

SOSYAL KONUTTA 2023 MART AYINDA KURALAR TAMAMLANACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, sosyal konutlara ilişkin yaptığı açıklamasında, "Hazine ve Maliye Bakanlığımızla yürüttüğümüz orta ve orta üste hitaben bir projemiz var. Bu proje kapsamında sizlerin de sorun yaşadığı, tüketicilerin ev alırken kullanacakları konut kredilerine ilişkin uzun zamandır bir çalışma yapıyoruz. Bir taraftan konut arzını artıralım, yüklenicilerimiz, geliştiricilerimiz yeni projeleri yapsınlar, diğer taraftan da evini yeni alacak kardeşlerimize, orta gelire Ankara, İstanbul, İzmir'de yaşayan memur kardeşlerimize bu imkanı tanıyalım istiyoruz. Bu konut hamlemimizin detaylarını tamamladık. İnşallah 2023'ün başı itibarıyla aziz milletimizle paylaşacağız ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına hız kesmeden destek olmaya devam edeceğiz." açıklamalarında bulundu.

 

Bakan Bakan Murat Kurum açıklama