Bakan Akar'dan Son Dakika F-35 ve S-400 Açıklaması

TAKİP ET

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bugün katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, F-35 alım sürecine değinerek,"Herhangi bir ülke istiyor diye ortaklıktan çıkmak adil değil. Türkiye ortaklıktan çıkarılırsa taşınamayacak yükler doğar. 4 uçağı aldık, kasımda diğerlerinin gelmesini bekliyoruz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Bugün ne TV kanalında katıldığı bir televizyon programında IDEF'19 14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda gündeme ilişkin sorulara yanıt verdi.

IDEF’19

Bakan Hulusi Akar, DEF'19 hakkındaki değerlendirmesinde "Bu fuar bizim yüz akımız olmaya devam ediyor, Türkiye'nin bir markası haline gelmiş bir fuar" dedi. 
Bugüne kadar yapılanlardan Daha fazla katılımcı ve ziyaretçinin IDEF'19'a katıldığını belirten Akar, "53 ülkeden 1061 firma bu faaliyetlere katılmaktadır. Bu bizim için gurur verici sonuç. Ayrıca 71 ülkeden de bakanlar, bakan yardımcıları, genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları, onların temsilcileri var" ifadelerini kullandı.
Fuarın ilk 2 gününde 15'i bakan olmak üzere 22 yabancı temsilci ile görüştüğünü belirten bakan Akar, Gine, Burundi ve Tanzanya Savunma Bakanları ile Bir ara İşbirliği Protokolü imzaladıklarını belirterek yapılan çalışmaların yararlı olacağına yönelik inancını ifade etti.

F-35 VE S-400

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın F 35 savaş uçağı projesi son durum hakkında değerlendirmesinin ve proje dışına çıkarılma durumunda başka planlarım olup olmadığının sorulması üzerine bakan Akar şu ifadeleri kullandı,
"Biz 9 ülkenin bulunduğu bir ortaklıktan bahsediyoruz. Başlangıçtan itibaren F-35 ile ilgili taahhüt ettiğimiz bütün yükümlülükleri aksaksız, eksiksiz yerine getirmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Bize mali, hukuku, idari bakımdan ne kadar sorumluluk verilmişse bunların hepsini yerine getirmiş bulunuyoruz. Bunu ABD tarafı da diğer ilgili taraflar da beyanlarında ifade ediyorlar. Ayrıca biz ortağız. Bu ortaklıkta 'S-400 alırsanız ortaklıktan çıkarılırsınız' diye bir madde söz konusu değil. Herhangi bir ülkenin, ortaklardan birinin isteği doğrultusunda bizim ortaklıktan çıkarılmamız hakka, adalete, hukuka uygun olmaz. Böyle bir şey söz konusu olmamalı. Tabii ki eğer Türkiye bir şekilde bu ortaklıktan çıkarılırsa bunun mali, hukuk ve lojistik bakımından diğer ortaklara getireceği ve onların muhtemelen taşıyamayacağı çok ciddi yükler olacaktır. Bu nedenle bu konuda tarafların çok dikkatli, hassas olması gerektiğini düşünüyorum. Biz bu konudaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Şu ana kadar ki yapılan çalışmalar da yine planlandığı şekilde devam etti. Pilotlarımız, bakım personelimiz ABD'de eğitimlerini sürdürüyor. Şu anda 4 uçak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne teslim edilmiş bulunmakta. Bunlar bizim uçağımız olarak orada eğitimlerde kullanılmakta. Bu faaliyetlerin devamı olarak da Kasım ayında da diğer uçakların Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz. Malatya'da bu konuda yapılması gereken hazırlıklarımızı yaptık, tesislerimiz, üssümüz hazır, uçaklarımızın gelmesini bekliyoruz."