Avokadonun Sağlığa ve Cilde Faydaları

TAKİP ET

Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz avokado, tropik bölgelerde yetişen çekirdekli ve yeşil kabuklu bir meyvedir. Yemeklerde kullanılan, salatalara çok yakışan avokadonun faydaları saymakla bitmiyor. Diğer meyvelerin aksine düşük karbonhidrattan değerli ve sağlıklı yağ zengini olduğu için besleyicilik ve doygunluk bakımından oldukça faydalıdır. Sadece meyvesi değil avokado yaprağının faydaları da oldukça fazla.

Avokadonun lezzetli haline ulaşmak için olgun avokadoyu bulmanız gerekmektedir. Bunun içinde meyvenin yumuşak olması yeterli, henüz olgunlaşmamış olanlar sert ve tadı acı olacaktır. Avokadonun olgunlaşma evresi 3-7 gün içerisinde değişebilir. Evde bir şey yapmadan kendi kendine olgunlaşmasını bekleyebilirsiniz.

Son yıllarda popülerliği hızla artan avokadonun faydalarına gelin birlikte bir göz atalım…

Avokadonun Faydaları

Doygunluk Hissi Verir

Avokado yağ içeriğiyle diyet yapanların uzak durduğu besinlerden olabiliyor. Aksine diyette avokado tüketmek içeriğindeki mono yağlar sayesinde doygunluk hissi vererek sık ve fazla yeme isteğine engel olabiliyor. Ayrıca lif oranının yüksek, karbonhidrat bakımından düşük olması ve kan şekerini çıkarmaması kilo vermeye yardımcı olması avokadoyu diyetlerde çok sağlıklı bir seçenek haline getiriyor.

Besin Değeri Oldukça Yüksek

Avokado oldukça yüksek besin değerleri ile günlük vitamin ve mineral ihtiyacının çoğunu karşılıyor. C, E, K, B-2, B-6 vitaminleri, magnezyum, potasyum, folik asit, ve omega-3 açısından zengin olan avokado 100 gramında 160 kalori barındırıyor. 100 gram avokado günlük K vitamini ihtiyacının %26 sını karşılıyor. K vitamini de kemik sağlığı için çok önemlidir.  K vitamini içeren bir beslenme şekli, kalsiyum emilimini arttırarak kemik sağlığını destekler. 

Kanser Riskini Azaltır

Avokado içeriğindeki karetonidler ve mono doymamış yağlar sayesinde kanser riskini azaltır. Prostat, mide, göğüs ve pankreas kanserleri riskini düşürür ve kemoterapinin de yan etkilerini azaltır. 

Kalbe İyi Gelir

Kalp hastalıklarının en büyük sebebi olan tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan avokado, kalp damarlarının tıkanmasını önler. Yapılan araştırmalarda kalp sağlığını büyük oranda önleyen avokado, kötü kolesterolün yükselmesini de engeller. 

Potasyum Kaynağı

Avokado, muzdan çok daha fazla potasyuma sahiptir.  Potasyum deposu olarak bilinen muz da oran %10 iken, avokado da % 14 tür. Potasyum da böbrek fonksiyonlarına, kalp ve iskelet sistemine yardım eden önemli bir mineraldir. Kas gücünü geliştiren potasyum avokado yemek için en önemli sebeplerden biri olabilir. 

Hamilelerin Ve Bebeklerin Yemesi Gereken Bir Besin

Hamilelerin alması gereken folat avokadonun içeriğinde var. Anne adaylarının tüketmesi gereken besinlerden olan avokado bebek beslenmesi için de son derece önemlidir. Ek gıdaya geçen bebeklerin protein ve potasyum kaynağı olan avokadoyu yemesi önerilir.

Gözler İçin Faydalıdır

Avokadonun içinde bulunan lutein ve zeaksantin göz sağlığı için oldukça faydalıdır. UV ışınlarından alabileceği zararları en aza indiren bu antioksidanlar ileriki yaşlarda meydana gelebilecek göz hastalıklarının da büyük oranda önüne geçiyor.

 

avakadonun kadınlara faydaları avakadonun rahime faydaları avokado cinsel faydaları avokadonun cilde faydaları avokado neyle yenir avokado fiyat avokado çekirdeği